Пет години след като наяве излезе дългата диря от сексуални посегателства на продуцента Харви Уайнстийн, "Тя каза" - драматизация на упоритата борба за разкриването на дългогодишните обвинения срещу филмовия магнат, беше показана премиерно на 60-ия Нюйоркски кинофестивал.

Драмата е с участието на Кери Мълиган и Зоуи Казан в ролите на репортерките на "Ню Йорк таймс" Меган Туи и Джоди Кантор, които помогнаха за разкриването на многобройните обвинения срещу продуцента. Когато новината за предстоящия им репортаж изтича във "Варайъти", Уайнстийн коментира: "Историята звучи толкова добре, че искам да купя правата за филма".

Вместо това драмата "Тя каза" е адаптирана по едноименната книга на Туи и Кантор от 2019 г. за разследването.

Филмът беше показан премиерно в зала "Алис Тъли Хол" в центъра "Линкълн". На прожекцията присъстваха много жени, които се осмелиха да нарушат мълчанието си и разказаха своите истории, в това число и Ашли Джъд. В "Тя каза" Джъд играе себе си.

Актрисата беше посрещната с нестихващи овации. Разказът на запис на Ашли Джъд доведе до първия репортаж в "Ню Йорк таймс". Смелостта й окуражи много други жени да се отърсят от страховете си и да говорят за сексуалните посегателства на продуцента.

Това, че премиерата на "Тя каза" се състоя в Ню Йорк на фестивал, който Уайнстийн някога е посещавал редовно, направи вечерта особено трогателна. Юджийн Ернандес, изпълнителен директор на проявата, отбеляза, че "това е стая, в която Харви Уайнстийн е бил преди".

Понастоящем срещу 70-годишния бивш продуцент се води дело в Лос Анджелис за изнасилване и сексуални посегателства над пет жени. Уайнстийн отрича обвиненията.

Филмът също стана предмет на настоящия съдебен процес срещу низвергнатия филмов магнат. По време на предварителните изслушвания адвокатите на Харви Уайнстийн поискаха процесът да бъде отложен заради излизането на "Тя каза" с аргумента, че драмата може да повлияе на съдебните заседатели. Филмът на режисьорката Мария Шрадер излиза на екран на 18 ноември. Съдията от Върховния съд на Лос Анджелис Лиса Ленч отхвърли искането.

Драмата "Тя каза" проследява възходите и паденията в упоритото разследване на Кантор и Туи, които се борят срещу стена от мълчание, издигана с десетилетия, множество споразумения за неразкриване на информация и войнствените отговори на самия Харви Уайнстийн.

"Сравнително малко хора споделиха информация с нас. Въздействието обаче беше голямо", каза Кантор. "Надяваме се този филм да помогне на хората да си спомнят, че тези лични истории наистина могат да променят нещата", добави журналистката.

Репортажите на "New York Times и "New Yorker" за Уайнстийн послужиха като катализатор не само за драматичния крах на филмовия магнат, но и за бързото разрастване на движението #MeToo, което беше подето от активистката Тарана Бърк и обхвана Холивуд и много други индустрии.

Драмата "Тя каза" следва традицията на филми за разследваща журналистика като "Цялото президентско войнство" и "Спотлайт".

Актрисата Зоуи Казан отдели малко време, за да поразсъждава върху това какво се е променило в Холивуд през изминалите пет години, предава БТА. На снимачната площадка вече има координатори на секс сцените и се говори по-открито за дисбаланса между половете.

"Има обаче още толкова много промени, които трябва да бъдат направени. Всеки, който чете заглавията от, да речем, последните няколко месеца, би разбрал, че все още живеем в потиснически патриархат", заяви Казан.