Британският принц Хари днес сключва брак с бившата американска актриса Меган Маркъл.

Вижте снимки на Меган с кралското семейство >>

Сватбената церемония ще е в Уиндзорския замък, във внушителния дворцов параклис "Сейнт Джордж", построен през 15-и век. На нея са поканени 600 души, съобщиха световните информационни агенции.

Церемонията ще води преподобният Дейвид Конър, настоятел на храма "Сейнт Джордж". Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби, духовен водач на Англиканската църква, ще води размяната на обетите. Принц Чарлз ще отведе булката до олтара, тъй като баща ѝ претърпя тази седмица сърдечна операция.

След сватбената церемония младоженците ще преминат с каляска по улиците на града, ескортирани от Кралската кавалерия.

Кралица Елизабет II ще даде обеден прием за младоженците и 600-те им гости в Уиндзорския замък. След него принц Хари, Меган Маркъл и кралското семейство ще позират за официалните снимки, за които е поканен фотографът Алекси Любомирски.

Принц Чарлз, бащата на младоженеца, организира вечерта частен прием за семейството и 200 близки приятели във Фрогмор хаус, имение от 17-и век на около километър от замъка Уиндзор.

Принц Хари, който е на 33 години, е шести поред за наследяване на британския трон. Маркъл, която е на 36 г., е разведена, майка ѝ е афроамериканка, а бащата бял. За мнозина сватбата е като приказка. За някои тъмнокожи британски граждани тя е доказателство за разчупването на бариерите в съвременна Великобритания, отбелязва Ройтерс.

По пътя, който Меган Маркъл ще измине към олтара в храма "Сейнт Джордж" в Уиндзорския дворец, са стъпвали английски кралски особи още преди хилядолетие, пише БТА.

Американската актриса и внукът на кралица Елизабет се венчаят в най-старата и най-голяма обитаема крепост в света.

Храмът е част от историята на британските крале. В него се съхраняват останките на 10 британски монарси, включително и тези на бащата на кралица Елизабет II - крал Джордж VI, на майка ѝ и на сестра ѝ принцеса Маргарет.

Самият принц Хари е кръстен там през декември 1984 г. Неговият баща и наследник на трона - принц Чарлз, пък получава благословия в храма след сватбата си със своята втора съпруга Камила през 2005 г.

"Това е храм, в който кралското семейство ходи по много специални случаи, понякога щастливи, понякога тъжни", обясни кралският историк Хюго Викърс.

"Когато тя (Маркъл) тръгне от олтара, ще мине покрай гроба на Хенри VIII, на Чарлз I и на (третата съпруга на Хенри VIII) Джейн Сиймур."

Храмът "Сейнт Джордж" е поръчан от крал Едуард IV през 1475 г. и е завършен по време на управлението на крал Хенри VIII. Свързаността на сградата с кралското семейство личи навсякъде - от сводовете и гробовете на отдавна починали монарси до двуметровия меч, който крал Едуард III е въртял в битки.

Дворцовият параклис е и духовен дом на Ордена на жартиерата, най-стария все още действащ рицарски орден. Той е основан през 1348 г. по времето на Едуард III . Негов член е бил и Уинстън Чърчил.

Знамената и шлемовете на рицарите от ордена и до ден днешен висят на мястото с малки месингови възпоменателни плочи за всеки рицар.

"Мястото е много красиво, то е един от най-добрите образци за перпендикулярна готическа архитектура, които можете да намерите", каза Викърс. "Храмът е много величествен със знамената на рицарите от Ордена на жартиерата, които изпъкват на фона на дървото."

Уиндзорският замък от своя страна заема огромна площ - колкото 268 тенис корта. Той е близо до колежа Итън, където са учили принцовете Хари и Уилям.

Замъкът е кралска резиденция от 1066 г. Там строи крепост Уилям Завоевателя, нормандският крал, който напада Англия и когото всички следващи династии във Великобритания смятат за свой предшественик. Оттогава свои дом са го наричали 40 монарси.

Напоследък той е по-скоро дом, отколкото крепост и е много скъп на кралските особи. Прапрабабата на Елизабет II - кралица Виктория, която е управлявала 64 години, предложила брак на съпруга си принц Албърт там. Двамата прекарали медения си месец в замъка.

Кралица Елизабет II и съпругът ѝ принц Филип все още прекарват уикендите си в Уиндзорския замък.

Зад дебелите стени на Уиндзорския замък има огромни зали с портрети на починали монарси и известни британски пълководци. Изложени са също оръжия и доспехи.

Част от двореца беше сериозно повредена по време на пожар, избухнал на 20 ноември 1992 г., в деня на годишнината от сватбата на кралица Елизабет II и принц Филип. По-късно замъкът бе реставриран.

Приемът за сватбата на принц Хари и Мeган Маркъл ще е в огромната и внушителна зала "Сейнт Джордж" на Уиндзорския замък - традиционно място за държавните банкети.