Тази Коледа ще е като никоя друга, защото ще ни донесе подарък, очакван повече от десетилетие. На 16 декември се завръщаме на Пандора с амбициозното, епично и всепоглъщащо кино изживяване "Аватар: Природата на водата" - дълго подготвяното от ненадминатия Джеймс Камерън продължение на мега хита "Аватар" (2009), който със световни приходи от 2,84 милиарда продължава да е най-касовият филм на всички времена.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Повече от десет години след събитията в Аватар Джейк Съли (Сам Уортингтън) живее щастливо заедно с Нейтири (Зоуи Салдана) и техните деца. Когато стара заплаха се завръща на Пандора, двамата са принудени да напуснат дома си и да се отправят към различни региони на изобилстващата от живот луна и да търсят помощта на други на"ви племена. Неприятностите обаче ги следват по петите - "Аватар: Природата на водата" е разказ за трагедиите, които преживяват Джейк и Нейтири и битките, които водят, за да останат живи и да запазят семейството си заедно.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Продуцентът Джон Ландау, който работи с Джеймс Камерън по най-големите му хитове "Титаник" и "Аватар", споделя, че темата за семейството е в същността на филма: "Аватар: Природата на водата" е история за това, докъде биха стигнали родителите, за да запазят семейството си заедно и в безопасност. Филмите на Джим имат универсални теми, а наистина няма по-универсална тема от семейството".

Снимка: Forum Film Bulgaria

Освен невиждан успех в боксофиса Аватар промени из основи и киноиндустрията, въвеждайки множество иновации и подобрения - от впечатляващите специални ефекти и популяризирането на дигиталния 3D формат, до представянето на нови технологии като performance capture и виртуална продукция. Камерън обещава, че "Аватар: Природата на водата" ще е не по-малко революционен, както като технология на заснемане и прожектиране, така и като преживяване пред големия екран. Режисьорът е категоричен: "Исках завръщането ни на Пандора, да бъде нещо наистина специално. Всеки един кадър е създаден с идеята за най-големия възможен екран, най-добрата резолюция и най-поглъщащото 3D. Мисля, че успяхме да го постигнем".

Снимка: Forum Film Bulgaria

В ролите са Зоуи Салдана, Сам Уортингтън, Сигорни Уивър, Стивън Ланг, Клиф Къртис, Джоел Дейвид Мур, К. К. Х. Паундър, Еди Фалко, Джемейн Клемент, Джовани Рибизи, Мишел Йео и Кейт Уенслет. Продуценти са Джеймс Камерън и Джон Ландау.

Снимка: Forum Film Bulgaria

При премиерата си през 2009 г. "Аватар" беше небивало явление. Филмът беше възхваляван за тогавашните си революционни визуализации - това беше един от първите филми, изобразени почти изцяло чрез свръх реалистична технология за улавяне на движение - и послание за околната среда. След излизането му критик от CNN го нарече "епохален" филм и го оприличи на "Междузвездни войни" (вероятно Епизод IV) и "2001: Космическа одисея". В крайна сметка беше номиниран за девет награди "Оскар", включително за най-добър филм, и спечели три.

"Аватар" остава филмът с най-високи приходи за всички времена, печелещ повече от 2,8 милиарда долара в световен мащаб.