На 21 юли, точно 77 години след първата контролирана ядрена експлозия, с която човечеството овладява силата на Слънцето, емблематичният режисьор и сценарист Кристофър Нолан ("Черният рицар", "Генезис", "Дюнкерк") ни кани в кината с ускоряващия пулса, биографичен епос "Опенхаймер", за да ни разкаже за един най-важните и повратни моменти в човешката история и за парадокса на енигматичния човек в центъра на събитията, който рискува да унищожи света, за да може да го спаси.

Снимка: Forum Film Bulgaria

"Опенхаймер" е адаптация на наградената с "Пулицър" книга "Опенхаймер - Американският Прометей" на Кай Бърд и Мартин Шъруин и разказва интригуващата история на иконичния Дж. Робърт Опенхаймер - полемичния американски физик, ръководител на проект "Манхатън", в рамките на който е създадена първата атомната бомба. Филмът се фокусира върху турбулентния личен живот на Опенхаймер, ролята му в проекта, последвалото му обявяване за строг международен контрол върху ядреното оръжие и превръщането му в една от най-знаковите жертви на антикомунистическата истерия в САЩ.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Първият официален трейлър на "Опенхаймер" съвсем леко открехва вратата към изключително интригуващата, драматична история, около създаването на атомната бомба, към личността на Дж. Робърт Опенхаймер и към забележително изпълнение на Килиън Мърфи в ролята.

Трейлърът също така разкрива размаха и красотата на визията на "Опенхаймер", реализирана по впечатляващ начин с IMAX камери от Кристофър Нолан и номинирания за "Оскар" оператор Хойте ван Хойтема ("Дюнкерк", "НЕ!"). За първи път в историята, части от филм са заснети на черно-бяла, аналогова IMAX лента, което добавя допълнителен елемент на достоверност и оригиналност към впечатляващата продукция, която обещава незабравимо изживяване пред екраните идното лято.

Наред с Килиън Мърфи, Опенхаймер включва умопомрачителен актьорски състав, начело с Емили Блънт като съпругата на Опенхаймер - биолога и ботаник Катрин "Кити" Опенхаймер, Мат Деймън като директора на проект "Манхатан", лейтенант генерал Лесли Гроувс и Робърт Дауни-Джуниър като председателя на Комисията за атомна енергия Луис Строс.

Снимка: Forum Film Bulgaria

В останалите роли са не по-малко впечатляващите Флорънс Пю, Рами Малек, Бени Сафди, Джош Хартнет, Кенет Брана, Дейн ДеХаан, Майкъл Ангарано, Олдън Ерънрайк, Джак Куейд, Дилън Арнолд, Дейвид Кръмхолц, Матю Модийн и др.

Снимка: Forum Film Bulgaria