Основен акцент в 12-ото издание на платформата "Световен театър в София" ще бъде съвременният политически и документален театър, представен с постановка по нашумелия роман на Илия Троянов "Власт и съпротива" на Шаушпил - Хановер, в копродукция с Дойчес театер - Берлин, с участието на Самуел Финци.

Гостуването у нас на 18 и 19 юни в Народния театър "Иван Вазов" е в партньорство с Гьоте институт - София.

Представлението е историческа панорама на повече от половин век и показва процесите в България през тоталитаризма и прехода. Архивните документи се съчетават с личните истории на знакови образи от времето - силен политически и актьорски театър, който се вписва в актуалната дискусия за разбулването на истината за близкото минало, според познавачи.

Шест интересни заглавия от различни жанрове - от Германия, Франция, Италия, Чехия, Русия и Великобритания, ще бъдат показани между 4 и 19 юни, а билетите за спектаклите вече са в продажба на касите и уебсайтовете на домакините - Народния театър, Театър "Азарян" - НДК, Младежкия театър "Николай Бинев", Дома на киното и Синема сити. Всички спектакли са с превод на български език.

Три от постановките извеждат на фокус експресивността на човешкото тяло и представят различни естетически посоки в съвременния физически театър и танц - хипнотичната хореография от "поета на танца" Фабрицио Фавале в "Планината Чирчео" (Италия), виртуозното съчетание на танц със съвременен цирк в "Неудачници" (Чехия) и взаимодействието между човека и технологиите в интерактивния, визуален спектакъл "Хаканаи" (Франция).

Съвременните технологии правят достъпни мащабните театрални продукции и тази година програмата "Световен театър в София" включва две прожекции. Програмата "Национален театър - Лондон, на живо" в Синема сити, подкрепяна от Британския съвет, гостува със сателитната прожекция на Шекспировата трагедия "Юлий Цезар" със звездите Бен Уишоу ("Парфюмът", "Момичето от Дания", "Скайфол") и Мишел Феърли ("Игра на тронове").

Софийската публика ще може да види и филмиран вариант на нашумелия спектакъл "Три сестри", с който младият руски режисьор Тимофей Кулябин покори сцените в Москва, Виена, Париж и Тулуза. Неговият необикновен сценичен прочит превежда класическата Чехова пиеса на жестомимичния език на глухонемите.

"Световен театър в София" - с чуждестранни постановки от програмата на Международния театрален фестивал "Варненско лято", е в Календара на културните събития на Столичната община. Осъществява се в партньорство с Гьоте-институт, Френския институт, Италианския културен институт, Чешкия център и Британския съвет в София, фондацията "Америка за България" и с подкрепата на Министерството на културата и Националния фонд "Култура".