Семейството на автора, чиято статия вдъхновява филма "Топ Гън" (1986) с Том Круз, заведе дело срещу "Paramount" за нарушаване на авторските права върху тазгодишното продължение на блокбастъра "Топ Гън: Маверик". Според жалбата, подадена във федералния съд в Лос Анджелис, подразделението "Paramount Global" е пропуснало да придобие отново правата върху статията "Топ Гънс" ("Top Guns") на Ехуд Йонай от 1983 г. от семейството му, преди да пусне "производното" продължение.

Шош Йонай и Ювал Йонай, които живеят в Израел и са съответно вдовица и син на Ехуд, твърдят, че кино студиото умишлено е пренебрегнало факта, че авторското право се е върнало при тях през януари 2020 г., отнасяйки се с пренебрежение към федералния закон за авторските права.

От филмовата компания не са отговорили на молбите за коментар.

Ищците ще търсят по съдебен път обезщетение, размерът на което не се разкрива, включително някои печалби от втората част на лентата, излязла на големия екран неотдавна, и ще се опитат да издействат забрана за "Paramount" да разпространява продукцията или други продължения.

"Топ Гън: Маверик" е най-големият касов хит тази година с приходи от 291 милиона долара в Северна Америка и 548,6 милиона долара в световен мащаб през първите 10 дни от излизането му на екран.

Снимка: АР/БТА

Според иска "Paramount" са получили ексклузивни права за филмиране на статията "Топ Гънс" ("Top Guns"), публикувана в изданието от май 1983 г. на сп. "California", преди да заснемат оригинала от 1986 г., и дори са признали авторството.

Семейство Йонай казват, че са изпратили на студиото писмо за прекратяване и отказ на 11 май, предава БТА. В отговора си обаче компанията отрича, че "Топ Гън: Маверик" произлиза от статията от 1983 г.

От "Paramount" изтъкват също, че продължението е "достатъчно завършено" към момента на връщане на авторското право право през 2020 г., докато семейство Йонай посочват, че всъщност това се е случило през май 2021 г.

Снимка: АР/БТА