Колин Макларън, бивш детектив и ченге под прикритие, използва съдебни доказателства, криминална психология и личен опит и проследявайки шестима босове от подземния свят в шестсерийната криминална документална поредица "Убийци на мафията с Колин Макларън", която започва на 22 ноември от 22:00 часа по "Viasat Explore", начертава възхода и падението на тези емблематични фигури от клановете на Ню Йорк.

Тук ви разказваме някои вълнуващи, изненадващи или дори ужасяващи факти за тях!

1. Джон Готи се разминава с почти всичко: оттам получава прякора си. Скандалният Готи е наричан от мнозина Дон Тефлон, тъй като обвиненията просто не му "лепват", въпреки че през 80-те се опитват да му окачат редица мащабни дела на врата. Той дори успява да стане глава на една от петте големи фамилии в Ню Йорк, Гамбино, като убива нейния бивш лидер Пол Кастелано. В крайна сметка "кралят" е окончателно осъден през 1992 г. за пет убийства, наред с други обвинения, и умира в затвора през юни 2002 г. 

2. Сами Гравано, Бикът, събори Готи. Известен със своята бруталност и твърда позиция, Сами Гавано служи на Гамбино в продължение на няколко десетилетия, а след убийството на Кастелано, той става дясна ръка на Джон Готи. Той се изправя срещу шефа си, когато ФБР му пуска запис, в който Готи го нарича "бясно куче, което убива за себе си". Гравано решава, че Готи го е предал, затова се съгласява да се яви в съда, където свидетелства, наред с други неща, и за 19 убийства, довели до осъждането на близо 40 мафиоти - включително Готи.

3. Кармайн Персико е мафиотски бос в продължение на 46 години, 32 от които прекарва зад решетките. Персико, Змията, има обвинение в убийство още 17-годишен, а на 40 вече е глава на семейство Коломбо. Когато е осъден на 139 години през 1986 г. по обвинения в изнудване, той вече е посещавал затвора няколко пъти и е изградил такава мрежа от връзки, че дори решетките не му попречват да контролира семейството си. Той ръководи семейство Коломбо до смъртта си през 2009 г., макар и за известно време това да е само номинално.

Колин Макларън

Снимки: Viasat Explore

4. Антъни Касо е бил толкова параноичен, че е убил близо 100 души. Като един от шефовете на семейство Лукезе, Антъни Касо е един от най-безмилостните убийци в Ню Йорк. Пренебрегвайки законите на мафията, той убива невинни цивилни, само защото ги смята за доносници, а Касо мрази доносниците! Иронията на съдбата е, че накрая и той става доносник, въпреки че е осъден на близо 500 години затвор; умира зад решетките през 2020 г. и то в следствие на COVID.

5. Хенри Хил, укриващият се гангстер, разкрива истинската си самоличност заради филма "Good Fellas". Хенри Хил, също свързан със семейство Лукезе, застава на свидетелската скамейка през 1980 г., за да свидетелства срещу своите съучастници и да избегне дълга присъда затвор. След това ФБР го вербува в своята програма за защита на свидетели, по която той се крие до излизането на "Добри момчета" през 1990 г. Но той е толкова горд от филма за живота си, спечелил Оскар, че не можа да се спре и разкрива истинската си самоличност, така че ФБР го извади от програмата.

Снимки: Viasat Explore

6. Винсент Гиганте се преструва на невменяем, за да не бъде осъден. Като глава на престъпния клан Дженовезе, бившият боксьор в полутежка категория Винсент Гиганте се появи по пижама и халат на обвинението си през 1990 г., а защитата му твърди, че той е с умствени отклонения, което довежда до седем години съдебни битки относно годността му да бъде изправен пред съда. Въпреки че Сами Гравано, Бикът, твърди, че Гиганте може да бъде подведен под отговорност, адвокатите му доказват с показанията на психиатри, че лидерът на мафията страда от халюцинации и деменция. Накрая, през 1997 г., на друго заседание - на което той се явява в инвалидна количка - той е признат за дееспособен и е осъден на 12 години.

"Убийци на мафията с Колин Макларън" разкрива още много тайни за енигматичните фигури на мафията, които играят централна роля в управлението на петте престъпни клана в Ню Йорк: те безсрамно крадат, мамят, лъжат, изнудват и убиват, за да разширят властта си. Тази поредица от шест части - по Viasat Explore от 22 ноември в 22:00 часа - ни дава възможност да надникнем в техния тъмен и завладяващ свят.