Представителката на Швеция Лорийн спечели конкурса "Евровизия", който се проведе в британския град Ливърпул.

Тя получи за силното си изпълнение на парчето Tattoo общо 583 точки и беше класирана на първо място както при гласуването на националните журита, от които получи 340 точки, така и от зрителите при гласуването им по страни, от които получи 243 точки. 

На второ място с общ резултат остана Финландия с 526 точки, а на трето място се класира Израел с 362 точки.

Лорийн още от началото бе обявена за фаворит в конкурса. Истинското име на певицата е Лорийн Зайнеб Нора Талхау. Тя е родена в Стокхолм през 1983 г. в семейство на имигранти от мароканско-берберски произход. Кариерата си започва през 2004 г., когато печели четвърто място на шведски риалити формат, наречен "Идол"

Следва кариера на певица и телевизионна водеща. Като певица пее в стилове поп, индипоп и индирок, електропоп и др. През 2012 г. печели "Евровизия" с песента Euphoria.

Jere Poyhonen AKA Kaarija, Финландия

Снимка: БТА/AП

Let 3, Хърватия

Снимка: БТА/AП

Така победата от тази нощ е втората на "Евровизия" за Лорийн, която е известна и като защитник на многообразието и като политически активист. След като чу резултата, Лорийн каза силно развълнувана, че не си е мечтаела за подобно нещо дори и в най-дивите си мечти, инфирмира БТА.

Победата за втори път на конкурса означава, че тя изравнява рекорда на Джони Логан от Ирландия, спечелил "Евровизия" през 1980 г. и 1987 г.

България не участва в тазгодишното издание на "Евровизия", но имаше българско присъствие. Една от изпълнителките в групата "Весна", представила Чехия, беше българка - Танита Янкова, а изпълнителката, представила Полша, е наполовина българка и пълното ѝ име е Бланка Стайков.

Voyager, Австралия

Снимка: БТА/

По време на финала родният град на украинските участници в "Евровизия" бе подложен на руски обстрел 

Градът, от който са членовете на украинския мъжки дует "Творчи", представил Украйна на конкурса "Евровизия", бе подложен на руски обстрел точно по времето, когато в Ливърпул течеше големият финал, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на местните власти. 

При ракетен удар е бил поразен склад на компании и на религиозна организация в Тернопил. Двама души са били ранени, казаха местните власти в Телеграм. 

Мелинда Саймънс, британският посланик в Киев, похвали "Творчи" за тяхното представяне на "Евровизия". "Тяхното изпълнение беше брилянтно. И затрогващо тъй като техният университетски роден град Тернопил беше атакуван от руски ракети тази вечер", написа тя в Туитър. 

"Творчи", които са електропоп дуо, изпълниха парчето "Heart of Steel", вдъхновено от съпротивата на украинските сили в стоманодобивния комплекс "Азовстал" в град Мариупол. Песента се класира на шесто място. 

"Творчи", Украйна

Снимка: БТА/AП

"Творчи" е съставено от украинец и нигериец, пребиваващ в Украйна. 

Украйна спечели миналогодишното издание на "Евровизия" с парчето "Стефания" на групата "Оркестър Калуш". Заради войната тя не можа да организира конкурса тази година и той се провее в Ливърпул, във Великобритания, чийто представител остана на второ място в надпреварата миналата година.