21-годишната Аличе Барс бе избрана за най-красивото момиче на тазгодишното издание на Венецианския карнавал, съобщава сайтът "Венеция днес".

Красивата брюнетка се пребори за титлата "Мария на Карнавала" в надпревара с още 11 момичета. Аличе е от град Ераклеа в италианската област Венето и учи философия във венецианския университет "Ка Фоскари". Споделя, че е избрала тази специалност, защото тя ще й помогне да разшири мирогледа си. Разказва, че се възхищава се на Хегел и на Ницше. Планира в бъдеще да се занимава или със журналистика, или с актьорско майсторство.

Церемонията по коронясване на красавицата беше снощи във венецианския театър "Ла Фениче". По традиция изборът на "Мария на Карнавала" се смята за една от знаковите прояви на събитието, започнало тази година на 12 февруари и приключващо днес. В надпреварата участват винаги 12 финалистки, наричани "Марии". Те са избрани сред доста повече кандидатки. Наименованието "Марии" вместо "красавици" идва от легенда, датираща от 944 г. Смята се, че на 31 януари през тази година по време на дълга карнавална процесия из Венеция пирати атакуват града и отвличат всички знатни жени. Венецианците обаче организират спасителен отряд, разгромяват пиратите и освобождават отвлечените жени в деня на Сретение Господне, един от празниците в чест на Дева Мария. След това в знак на признателност, че Бог е помогнал на венецианците да се справят с пиратското нашествие всяка година по време на карнавала богати венецианци, в това число и венецианският дож, избират 12 бедни момичета от града, на които оказват финансова подкрепа. Тези момичета са наричани "Марии" в чест на Дева Мария. В съвременния вариант на карнавала традицията се запазва под формата на конкурс за красота и всяка година има по 12 "Марии", от които накрая се избира най-красивата. На следващата година тя играе главна роля в карнавала, като се превъплъщава в образа на "Ангела" по време на ритуала "Полетът на Ангела", при който смелата красавица е спускана от камбанарията на площад Сан Марко под погледа на многохилядно множество.

Тази година заради пандемията организаторите на карнавала отмениха "Полета на Ангела", за да избягнат струпване на много хора на едно място. Други знакови прояви също бяха отменени, а трети, като например шествието на 13 февруари с плаващи платформи по "Канале гранде", бяха държани в тайна до последния момент. 

Кулминация на тазгодишното издание на карнавал беше спектакълът "Nebula Solaris", съчетаващ, огън, вода, фойерверки, гигантски холограми, музика и плаващи платформи-сцени с мини комедийни постановки, който бе представян почти всяка вечер по два пъти в историческия комплекс "Арсенал" и в който участваше и българката Даниела Захариева Момчева.

По време на тазгодишното издание на карнавала из венецианските улици, площади и мостове, след двугодишно отсъствие заради пандемията, отново се завърнаха хора, дегизирани с типични венециански карнавални костюми, които са атракция за туристите. Последните дни на карнавала обаче бяха помрачени от войната в Украйна и на някои от проявите от програмата на карнавала се появиха и хора с украински знамена в знак на солидарност с украинския народ. 

Embed from Getty Images