Това е добра новина за съвременната музикална индустрия - експерименталният концерт на френската група "Ендошин", проведен на 29 май в Париж пред публика с предпазни маски, показа "липса на допълнителен риск от заразяване с Ковид-19" според резултатите, оповестени от университетски болничен център на Париж, съобщи АФП.

"Това е перспективата да разполагаме с информация, за да се разработят протоколи за нивата на разпространение на вируса и така никога повече да не се налага да затваряме отново (залите и помещенията за концерти)", коментира за АФП Малика Сегино от синдиката за музикални и вариететни програми.

Присъствието на концерта "не се свързва с повишен риск от предаване на Ковид-19 по време на концерта при правостояща публика на закрито, без физическа дистанция на хора с предпазни маски и отрицателен антигенен тест", уточниха от болничния център "А Пе - Аш Пе".

Експериментът беше проведен, когато все още не беше разпространен вариантът Делта, който е по-силно заразен.

Наблюдението е направено върху две групи доброволци. Едната група от 3917 души са зрители на концерта на група "Ендошин" в зала "Акор Арена" в Берси. Контролната група е от 1947 души, които по същото време са си у дома.

Всички участници са подложени на тест три дни преди концерта, в деня на концерта и седем дни след него. Доброволците, проявили симптоми на Ковид-19 при тестовете 72 часа преди концерта, са изключени от експеримента.

"Броят на участниците с положителен Пи Си Ар тест седем дни след концерта са общо осем измежду 3917 от експерименталната група и трима от контролната група от 1947 души", сочат резултатите от изследването.

Заболеваемостта в двете групи, съответно 0,20 на сто и 0,15 на сто, съвпада с тази в района Ил дьо Франс две седмици преди концерта.