Георги Пеев разкри, че се впуска в новото предизвикателство през декември.

"Ако успея, ще съм първият в света, който го е направил", каза Пеев. Той сподели, че ако постигне целта си, ще посвети постижението на лекарите. Според него има много негативни емоции, насочени срещу тях, които не са заслужени. И припомни, че именно заради лекарите има хора като него, които имат шанса да са живи.

Георги Пеев е с два трансплантирани органа и е трикратен европейски шампион по плуване за трансплантирани атлети и шесткратен вицешампион. На последното Световно първенство през април тази година печели златния медал в една от дисциплините.

Плуването му помага да се възстанови след трансплантациите. През 2016 г. разбира за състезанията за трансплантирани и тогава отива за първи път. Казва, че няма да забрави първия си медал, когато е плувал 50 м. кроул. Успява да преплува басейна и вижда на таблото, че е втори. Тогава си казва "Аз мога!".

Пеев подарява медалите си, защото няма сантимент към тях. Едно от постиженията подарява на семейството на момчето, чието сърце бие в гърдите му. Шампионът казва, че всички участници в тези състезания са победители, без значение дали печелят медал, защото вече са спечелили най-важната си битка - да са живи.

"Не живея с мисълта, че съм трансплантиран. Аз живея с мисълта, че съм тук и сега и правя нещата, които смятам, че са необходими... За мен най-ценното нещо в човешкия живот е времето. То е лимитирано. И е добре възможно по най-ползотворния начин да го оползотвориш - за себе си, за семейство, близки, общество. И докъдето можеш да стигнеш", казва Георги. Признава, че има неща, с които се налага да се съобразява заради трансплантациите. Например, от 11 години не е ял грейпфрут, защото лекарите му забраняват.

Още за вдъхновяващата история на Георги Пеев гледайте в "ЗаВръзки" с Надя Павлова по WNESSTV и на Dir.bg.