Украинската група "Оркестър Калуш" спечели конкурса "Евровизия" с песента "Стефания", предадоха световните агенции. Украйна беше четвърта при гласуването на журито, но победи в конкурса с категорична преднина при гласуването на зрителите, като събра общо 661 точки. На второ място се нареди Великобритания с 466 точки, а трета остана Испания с 459 точки.

"Оркестър Калуш" беше определена от букмейкърите за явен фаворит на тазгодишното издание на "Евровизия", отчасти заради тежкото положение на Украйна след руската инвазия през февруари, отбелязва Ройтерс. Финалът на песенния конкурс беше гледан на живо от публика от близо 7500 души в италианския град Торино и от милиони зрители по телевизията.

"Оркестър Калуш" бе избрана да представя Украйна на "Евровизия" още през февруари, преди началото на руската офанзива. Бандата е шестчленна и е съставена от Олег Псюк, Тимофий Музичук, Игор Диденчук, Олександър Слободяник, Виталий Дужик и Ем Си КилимМен. В основата е тричленната хип-хоп и рап група "Калуш", кръстена на украинския град Калуш, в който е роден нейният вокалист Олег Псюк. В този си формат тя има два издадени албума. Звученето й е ултрамодерно. Но миналата година група "Калуш" решава да еволюира от рапа и хип-хопа и да създаде нов музикален проект, смесващ модерните стилове с украинския фолклор и така се ражда "Оркестър Калуш", в който към първоначалните трима основатели на бандата се присъединяват още трима изпълнители.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Песните на "Оркестър Калуш" включват традиционни украински фолклорни инструменти, като теленка и сопилка, наподобяващи на флейта или кавал. Музиката на групата се определя от експертите като омагьосваща, отбелязва Франс прес. А на сцената изпълнителите излизат с традиционни украински облекла, които са с богато бродирани орнаменти. Единствено фронтменът Олег Псюк добавя елемент на модерност под формата на ярко розова шапка, с която не се разделя. Докато Ем Си КилимМен редовно се явява с трико с мотиви и орнаменти на типичните украински килими, откъдето идва и прозвището му.

Песента "Стефания", с която "Оркестър Калуш" участва в "Евровизия", е посветена на майката на вокалиста на групата. Любопитен факт е, че тя чува за първи път парчето именно по време на националния конкурс за излъчване на финалист за "Евровизия". Звученето на сингъла, който музикални експерти оприличават на модерна приспивна песен, и най-вече нейното универсално послание към майките, прави парчето особено популярно насред войната в Украйна. То припомня за трагедията на всички майки, чиито деца са на фронта. А думите: "Ще намеря винаги пътя към дома, дори и всички пътища да са разрушени" днес имат още по-специален отзвук, когато в Украйна разрушенията заради конфликта са огромни.

"Призовавам всички вас, моля, помогнете на Украйна, Мариупол. Помогнете на "Азовстал", веднага", заяви фронтменът на групата Олег Псюк, обръщайки се към публиката от около 7500 души, гледаща на живо финала, както и към милионите зрители пред телевизорите.

През март Ройтерс съобщи, че членовете на "Оркестър Калуш" са се включили в усилията за подпомагане на страната си във войната. Олег Псюк е оглавил 20-членен отряд от доброволци в Западна Украйна, които помагат на хората да избягат и доставят медикаменти на военните на фронта. А Ем Си КилимМен дори служи в силите за териториална защита и затова сега не успя да дойде в Торино. Вместо него групата взе друг музикант, който да носи емблематичното му трико с орнаменти, наподобяващи татуировки.

Веднага след победата "Оркестър Калуш" получи поздравления от президента на Украйна Володимир Зеленски. "Нашият кураж впечатлява света, нашата музика покорява Европа! Следващата година Украйна ще бъде домакин на песенния конкурс "Евровизия", заяви Зеленски в онлайн послание.

Победителите в "Евровизия" по традиция получават домакинството на събитието за следващата година и Украйна се надява, че ще бъде в състояние да направи това през 2023 г. 

"Благодаря на "Оркестър Калуш" за тази победа и на всички, които дадоха гласовете си за нас! Сигурен съм, че звукът на победата в битката с врага не е далеч", каза Зеленски. Той заяви, че Украйна "ще направи всичко по силите си", за да бъде домакин на "Евровизия" догодина в Мариупол. "Украински Мариупол", подчерта Зеленски и добави: "свободен, мирен, възстановен!".

The Rasmus от Финландия изпълняват Jezebel

Снимка: БТА/АП

We Are Domi от Чехия изпълняват "Lights Off"

Снимка: БТА/АП

Cornelia Jakobs от Швеция

Снимка: БТА/АП

Chanel от Испания излиза на сцената за изпълнението на "SloMo'"

Снимка: БТА/АП

Mamhmood & Blanco от Италия

Снимка: БТА/АП

Laura Pausini на сцената

Снимка: БТА/АП

Marius Bear от Швейцария изпълнява 'Boys Do Cry'

Снимка: БТА/АП

Sheldon Riley от Австрия изпълнява "Not The Same"

Снимка: БТА/АП

Alvan & Ahez от Франция изпълняват Fulenn

Снимка: БТА/АП

Subwoolfer от Норвегия изпълняват "Give The Wolf A Banana"

Снимка: БТА/АП