Песенният конкурс "Евровизия" през 2023 г. ще бъде "абсолютно огромен" и за първи път в историята си ще има сцена, каквато обикновено се издига за рок концерти, обявиха организаторите в Обединеното краство.

В залата, намираща се в Ливърпул, ще бъде издигната основна сцена от 950 квадратни метра и т.нар. зелена стая от 500 квадратни метра, заедно с повече от 2000 специални осветителни тела.

"Мащабът ще бъде уникален", каза Джеймс О'Брайън, изпълнителен директор на продукцията. Той е работил по Европейските музикални награди на МТV в продължение на 13 години, преди да се присъедини към BBC Studios. "Ще видите..., че снимачната площадка е абсолютно огромна и покрива почти целия етаж, защото включва зелена стая, където талантите сядат, за да гледат шоуто".

Британският град бе избран за домакин от името на победителя за 2022 г. Украйна, където ситуацията заради руската инвазия не позволява провеждането на надпреварата

Екипът на продукцията инсталира 140-тонна стоманена опорна конструкция и кабели за осветление, звук, видео и специални ефекти, чиято дължина е почти 13 хиляди метра.

Снимка: Евровизия

"Новото за надпреварата е ... сцената, която е в центъра. Тя наподобява тези от рок шоута, а нашият дизайнер Хулио Имеде работи за наградите "Грами" тази година и съоръжението е много по-голямо от това за тях", обясни Джеймс О'Брайън.

Подиумът ще навлиза в залата и публиката ще насяда отстрани. Капацитетът на арената е 11 000 зрители.

Тази година в "Евровизия" ще участват общо 37 страни, припомня БТА. Украйна се класира по регламент като победител през 2022 г., а "голямата петорка" - Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания, автоматично участват заради финансовия си принос към събитието.

На първия полуфинал на 9 май ще се представят Ирландия, Сърбия, Латвия, Норвегия, Португалия, Хърватия, Малта, Швеция, Молдова, Швейцария, Израел, Нидерландия, Финландия, Азербайджан и Чешката република.

На втория полуфинал на 11 май сили ще премерят Армения, Кипър, Румъния, Дания, Белгия, Исландия, Гърция, Естония, Албания, Австралия, Австрия, Литва, Сан Марино, Словения, Грузия и Полша.

Победителят ще стане известен на 13 май.

Снимка: Евровизия