Организаторите на наградите "Златен глобус", които станаха обект на остри критики заради липсата на афроамериканци сред тях, обявиха, че са наели експерти, които да помогнат за разрешаването на проблемите с разнообразието и етиката.

В изявление, направено от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която присъжда отличията, се посочва, че Шон Харпър, основател на Центъра за раси и справедливост към Университета на Южна Калифорния, ще помогне за разработването на "всеобхватна и дългогодишна стратегия за многообразие, справедливост и приобщаване".

Организацията също така посочва, че ще се възползва от услугите на адвокатска кантора, която ще разработи система "за разследване на предполагаеми нарушения на нашите етични стандарти и поведенчески кодекс".

Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, в която членуват 87 души, предприема действията, след като миналия месец разследване на "Los Angeles Times" разкри, че в редиците ѝ няма чернокожи, предава БТА.

 

Изданието повдигна и отдавнашни етични въпроси относно близките взаимоотношения между организацията и филмови студия, които могат да повлияят на избора на номинирани и носители на награди "Златен глобус".

Разкритията засенчиха церемонията за отличията в края на февруари, считана за едно от водещите наградни шоута по пътя към "Оскар"-ите.

Асоциацията на чуждестранната преса попадна под обстрел и с пропуска си да номинира някои водещи филмови и телевизионни продукции за чернокожи хора като "Петима от една кръв" и "Мога да те унищожа".

Номинациите все пак включваха множество цветнокожи актьори и режисьори. На церемонията за наградите "Златен глобус" трима чернокожи актьори и родената в Китай режисьорка Клои Чжао спечелиха отличия.

В направеното изявление се посочва още, че Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд е поела ангажимент за "насърчаване на среда, която по-добре отразява нашите основни ценности" и за "възстановяване на вярата и доверието в нашата организация".