Все повече изследвания свързват прекомерното използване на машината с повишен риск от развитие на глаукома и други очни заболявания.
 
Въпреки непрекъснатото подобряване на качеството на мониторите, натоварването, на което са подложени очите ни, е огромно.
 
Постоянната употреба на компютър е свързана с различни симптоми:

* напрежение в очите
* главоболие
* замъглено зрение
* умора
* сухота в очите
* напрежение в областта на главата, врата и раменете
* прекомерно сълзене
* остра болка в очите
* двойно виждане
* виене на свят
* гадене
 
Основна причина за преумора на очите е, че изображението на монитора не е толкова ясно, колкото печатния текст, пишат от puls.bg. Очите се фокусират по-трудно върху картината на монитора и човек прави по-малко мигателни движения за една минута, което предизвиква изсъхване на роговицата.
 
Умората на очите може да се дължи и на стрес и напрежение, прекалена консумация на кафе или алкохол, или липса на основни витамини и минерали, важни за нормалното функциониране на зрението.
 
Работата в офис без прозорци също е свързана с главоболие, причинено от преумора на очите и стрес.
 
Всички тези симптоми могат да доведат до чувство на неудовлетвореност, повишено раздразнение и неспособност за извършване на работните задължения.

Как можем да намалим оплакванията:
 
* Носене на очила или лещи за работа с компютър, предпазващи от вредните ефекти
* Използване на антирефлексен екран или очила с такова покритие, които да намаляват отблясъците от екрана
 * Периодите на натоварване да се редуват с периоди на почивка.
* На всеки 45 минути взиране в монитора е необходимо да се правят паузи в рамките на 15 минути, в които да гледате в далечината, да премествате поглед от един обект върху друг и да мигате често
* Обърнете внимание как е разположен мониторът на компютъра, който използвате. Той трябва да е точно пред вас, на нивото на очите или малко по-ниско
* Консумирайте храни, богати на минерали, витамини А и D