Увеличаването на талията е най-явният знак за натрупване на вредни мазнини и това не бива да се игнорира. Смята се, че, ако талията на жената е над 87 см, а тази на мъжа – над 100, то рискът от определени заболявания и състояния значително нараства – например диабет, коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане.

Напълняването се случва в следствие на постепенното натрупване на излишни мазнини. Това става бавно и незабелязано. Ако не внимаваме и не следим теглото си, внезапно ще установим, че вече сме в клуба на затлъстелите, предупреждават от zdrave.bg. А проблемът е прост - поемаме повече калории, отколкото изразходваме.

Как да разберем дали теглото ни е над нормата? Не е нужно дори да отидем до кантара. Всъщност талията е най-явният признак за това дали имаме проблем с килограмите. Ако преди талията ни е била 85 см, а сега е 95, значи сме натрупали доста килограми.

Мазнините които сме натрупали в областта на корема се считат за по-опасни от тези по ханша и бедрата. Мазнините по талията са т.нар. висцерални – такива, които се натрупват около вътрешните органи. Висцералните мазнини увеличават риска от диабет, сърдечни заболявания и високо кръвно.

Важно е да приемем и че не може просто да свалим мазнините от определената част от тялото, от която искаме. Целта ни трябва да бъде да възвърнем нормалното си тегло и всички усилия трябва да са насочени в тази посока. Щом успеем да го постигнем, излишните мазнини ще се стопят от повечето зони, в това число и от талията.

Мъжете по правило успяват да отслабнат по-лесно от жените. Това се дължи на факта, че жените генетично имат по-голям процент телесни мазнини и при това ги „складират” по различен начин. Освен това женските полови хормони - естрогените стимулират натрупването на мазнини.

Редица изследвания са установили, че проблемите с теглото зависят повече от заседналия начин на живот на хората, а не от генетичната предразположеност.