Съвременният живот е бърз, динамичен и неподвластен на традиции. До началото на миналия век всекидневието е било повторяемо в рамките на поколения – детето е следвало начина на живот на своите дядовци и прадядовци. Част от това всекидневие е била и консумацията на храни и напитки.
Това, което консумираме днес обаче, е различно – и като съставки, и като рецептура, и като честота.

Телата ни не еволюират толкова бързо, колкото индустриите и затова често сме свидетели на хранителни алергии, промени в метаболизма и други т. нар. болести на цивилизацията. Освен хранителните навици, значително се е променил и ритъмът на живот. Домашната храна е вкусна, хранителна и полезна, но за съжаление все по-трудно достъпна, особено в динамичния ни стресов ден. В резултат консумираме храни, които са с лоша хранителна стойност и се усвояват по-трудно от организма.

Един от важните органи в човешкото тяло е черният дроб, който се грижи за пречистването на цялото тяло. Дори и при балансирането на всички хранителни групи - белтъчини, мазнини и въглехидрати, те се преработват основно в черния дроб, поради което той трябва постоянно да наваксва. Постенето е изключително подходящо, защото освен всички тежки храни, забранява и приема на алкохол, пишат от puls.bg. То се препоръчва не само като религиозен обред, а основно като здравословна „почивка“ за черния дроб. В забързаното ни всекидневие този здравословен ритуал е отпаднал и черният ни дроб се натоварва без почивка.

Рецептите:

10 резена от динени кори се нарязват на дребно, заливат се с 1 литър вода и се варят 15 минути. След като сместа изстине, се пие по половин чаена чаша 3 пъти на ден на гладно, обясняват от lekar.bg.

Върху бучка захар се капват 8 капки анасоново масло и захарта се изяжда.
Литър и половина айран от козе мляко се смесва с 3 супени лъжици зехтин, 1 лимон, настърган с кората, и 1 супена лъжица мед. Всичко се смесва добре и се пие през целия ден без приемане на други течности освен билков чай. Пие се 2 пъти в седмицата.

На сутринта сложете на дo леглото две чаши, в едната от които да има зехтин, а в другата прясно изцеден лимонов сок. На корема си сложете грейка. На всеки 15 минути приемайте отначало по 3 супени лъжици от зехтина, а след това - по три супени лъжици лимонов сок. За цялата процедура са ви необходими 200 мл зехтин и 200 мл лимонов сок.

След това останете с грейката около 2 часа и половина. Водата в грейката периодично трябва да се сменя, за да е винаги топла.
След всичко това се опитайте да заспите.

Закусете с лека храна. Може например с диетична извара и чаша плодов шипков чай. След три-четири седмици повторете прочистването на черния дроб. Обикновено са достатъчни 2-3 процедури.

Ако не можете да пиете зехтин, опитайте други методи. Например смесете 1 супена лъжица прясно изцеден сок от цвекло и 1 супена лъжица синапено масло. Получената смес приемайте сутрин на гладно 30 минути преди ядене. Всяка сутрин си приготвяйте прясна смес. След седемдневна употреба си направете седемдневна почивка. Повторете този цикъл три пъти.

Още един вариант - от вечерта сварете в половин литър вода 3 супени лъжици смлени шипкови плодове, поставете сместа в термос и оставете да престои през нощта. На сутринта налейте в чаша, в която сте сложили 3 супени лъжици слабително средство и изпийте наведнъж сместа. След около 20 минути изпийте останалата в термоса смес - този път без слабителни. След 45 минути закусете. Желателно е закуската да се състои от орехи, сочни плодове или зеленчукова салата. Изпийте и чаша настойка от листата на малина, боровинка и шипка. Може да си позволите филийка сух хляб. Тази процедура трябва да се повтори шест пъти през два дни, т.е. на третия ден (например петък, понеделник, четвъртък, неделя, сряда, събота).

Старите знахари са прилагали изпитана, проверена от времето, технология за прочистване на черния дроб. Сложете в една чаша овесени зърна (не смлени), измийте ги с топла вода и ги сложете в тенджера. Добавете 2 супени лъжици смлени сухи или пресни листа от червена боровинка, 2 супени лъжици смлени сухи или пресни брезови листа (вместо листа може и брезови плодчета). Залейте тази смес с 4 литра вода и я оставете за едно денонощие на прохладно място. След това я прецедете.

Вземете друга тенджера, сложете в нея чаша смлени шипкови плодове, залейте с чаша вода и сложете да кипне. След това добавете 2 супени лъжици царевични зърна. Оставете сместа да ври 15 минути, след което да престои 45 минути. След това прецедете и добавете прецедена овесена настойка. Получената смес налейте в тъмни бутилки и запазете в хладилника. Приема се затоплена половин час преди ядене по следния начин: 1-ви ден - 50 мл, 2-ри ден - 100 мл, 3-ти и всички останали дни - по 150 мл. Курсът на лечение е 10 дни. Приготвената от вас смес трябва да ви стигне за десетте дни. След две седмици можете да повторите курса на лечение.

С помощта на тази старинна рецепта ще изчистите всички “кътчета” на вашето тяло. Солевите отлагания върху ставите, пясъкът, вредните отлагания в черния дроб, в бъбреците, в далака, задстомашната жлеза, в лим-фите ще изчезнат. Всичко това ще бъде изхвърлено от организма ви. Желателно е да правите това два пъти в годината - наесен и напролет.

Запомнете, че в периода на изчистване на черния дроб в никакъв случай не трябва да ядете храна от животински произход - особено месо и колбаси.

Предотвратете, вместо да лекувате.
Много подходящо за изчистване на черния дроб е червеното цвекло. Ако редовно го включвате в менюто си, независимо дали обработено или в сурово състояние, то във всички случаи ще бъде много полезно. Това също е чудесно средство за разтваряне на камъните в жлъчния мехур и в бъбреците. Впрочем защо трябва да чакате те да се образуват? Не е ли по-простичко да се предотврати този процес, ако си направите труда всекидневно да консумирате цвекло, моркови, краставици?