В състава на гуава влизат жизнено важни витамини, минерали и флавоноиди, важни за имунната система и превенцията на рак. 
 
Плодът е добър източник на разтворими фибри, които са полезни за храносмилането и лигавицата на дебелото черво.
 
Гуава има високо съдържание на витамин С, поддържащ естествения имунитет, припомнят от puls.bg. Витаминът участва и в окислително-възстановителните процеси, в обезвреждането на токсични вещества в организма, образуването и възстановяването на тъкани, както и в биосинтезирането на хормони. Освен това, витамин С е необходим за синтеза на колаген в организма - основен структурен протеин в организма.
 
Редица научни изследвания показват, че редовната консумация на плодове, богати на витамин С, помага в борбата с различни инфекции и предпазва от развитието на раково заболяване.

Плодът е източник и на витамин А и флавоноиди, като бета-каротин, ликопен, лутеин и криптоксантин. Те имат антиоксидантни свойства и са от съществено значение за поддържане на цялостното здраве.
 
Според изследвания ликопенът предпазва кожата от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Смята се и че намалява риска от развитие на рак на простатата.
 
Гуава съдържа витамин Е и K, както и минерали като магнезий, манган и мед, който е важен за производството на червени кръвни клетки.