Тя се е интересувала защо т.нар. епизодични мигрени са наблюдавани много по-често при пациенти с наднормено тегло, предаде Нюзру. Лекарите трябва да са запознати с тази връзка, да започнат лечението по-рано, преди човекът да получи хронични болки. Възможно е те да бъдат избегнати, ако се намали теглото и се промени начинът на живот.

Приблизително у 10-15% от хората се наблюдават пристъпи на епизодична мигрена. Анализът на данните за 3862 души, включително на 188 с пристъпи на мигрени, е правен всеки месец средно по 3-4 пъти. Той е показал, че приблизително 32% от хората с мигрена страдат и от затлъстяване. В групата на лицата без пристъпи на мигрена с наднормено тегло са били 26% от хората.

Когато са били отчетени и странични фактори, се оказало, че затлъстяването повишава риска от мигрена с 81%. Тази връзка е била особено ясно изразена при жените и при хората под 50-годишна възраст, а слабо - при мъжете и при възрастните хора.

Не е изключено зад мигрените и затлъстяването (по-точно какво количество храна консумира човек) да стоят идентични механизми. Освен това мигрената намалява физическата активност, а това способства за трупането на повече килограми.