Aвторите му от САЩ са установили, че консумацията на ябълки или зелени домати може да противодейства на ефекти от стареенето. Изследователи от университета на Айова са установили, че "чудодейни" съединения, срещани в изобилие в ябълковата кора и в ципата и листата на зелените домати, помагат за подмладяването на мускулите.

Загубата на мускулна маса с напредването на възрастта се дължи на протеин, наречен ATF4, който лишава мускулите от необходимите им да останат здрави белтъци. Авторите на настоящото проучване смятат, че въпросните две естествени съединения - урсолова киселина в ябълковата кора и томатидин в ципата и листата на доматите, са в състояние да потиснат стареенето.

Изследователите се надяват, че откритието им ще доведе до терапии, които ще помагат на възрастни хора да се поддържат в добра форма. В тестове с мишки специалистите са установили, че само за два месеца въпросните съединения съществено намаляват свързаните с възрастта мускулна слабост и атрофия и увеличават с 10 процента мускулната маса и с 30 процента мускулното качество.