Възрастните, които имат дължащи се на артрит болки в ставите, трябва да са физически активни, за да не се нуждаят от чужда помощ за справяне със задачи в ежедневието си. Но едва 10 на сто от засегнатите от артрит възрастни американци се съобразяват с препоръките, свързани с най-малко 150 минути физическа активност седмично.

Учени обаче установиха, че дори една трета от препоръчваната физическа активност би имала благотворен ефект, пише БТА.

Изследването обхванало над 1600 души на 49 и повече години с артритни болки в тазобедрената става, коляното или стъпалото на крака. Оказало се, че за участниците, които са с най-малко 45-минутна физическа активност, като например бързо ходене, седмично, вероятността да подобрят или да съхранят физическото си състояние и бързината на походката си през следващите две години е с 80 на сто по-голяма, отколкото за онези, които са по-малко физически активни.

"Малката физическа активност е за предпочитане пред липсата на каквито и да било физически упражнения. За засегнатите от артрит възрастни, които не са много физически активни, препоръките, свързани с най-малко 45 минути физическа активност седмично, са по-реалистични", заяви ръководителката на изследването - експертката по ревматология и превантивна медицина Дороти Дънлоп от Медицинския институт към Северозападния университет в Чикаго.

Резултатите от изследването са публикувани в Arthritis Care & Research.