Shutterstock
Микробиомът и чревните бактерии виновни за заболяванията
Все по-често слушаме за човешкия микробиом и затова е интересно да разберем какво стои зад това наименованиe.
Особено след като се оказа, че всеки човек има индивидуален микробиом, който го предпазва или разболява от болести, подкрепя или напада имунната му система и т.н., в зависимост от грижите, които човек полага за него.
Но преди това да обърнем внимание на някои практични аспекти, свързани с чревното здраве. Човек, който се е хранил дълго време нездравословно не може да очаква, че веднага с промяна на стила на хранене ще подобри състоянието на червата си и микробиома си. Чревният дисбаланс е резултат от дълги години немарливо отношение във връзка с храненето.
Употребата на медикаменти и особено антибиотици, много захар и сладки рафинирани продукти, консерванти, ГМО храни (соя, царевица, ленено семе, глюкозо фруктозен сироп) също не помагат. А като добавим, че дори и най-здравословното хранене не може да ви гарантира, че ще усвоявате напълно ценните вещества от приетата храна, нещата започват да изглеждат трудни. Всъщност… не! Има няколко прости правила, които е важно да бъдат прилагани, за да подобрите чревната абсорбция или с други думи да усвоявате онова, което приемате с храната.
Днес, науката и специалистите по хранене и здраве определят точно какво означава „микробиом“ – микроорганизми, които живеят в нас и ни помагат да се справим с патогени и болести, имат ключова роля в развитието и поддържането на имунната ни система, и имат още много важни жизнени функции. С помощта на науката стана ясно, че промяна в микробиома на човек води до поява на болести и най-вече на автоимунни такива.
Независимо, че човешкият микробиом е съставен от различни популации микроорганизми в устната кухина, върху кожата, във вагината и уриналния тракт, най-важни остават тези в стомаха и червата.
Храните, които помагат на добрите бактерии да се размножават и които поддържат баланса в полза на добрите, са храните, богати на пробиотици, като кисело зеле, кисело мляко, ферментирало брашно, ферментирали зеленчуци, хляб с квас, ябълков оцет, сирене и кашкавал, само ако е завършена ферментацията, какаови зърна, кефир, квас, соев сос.
Изключителен напредък в науката и изучаването на микробиома се смятат изследванията, които установяват, че не само възпалителните заболявания на червата са предизвикани от промени в микробиома. Оказва се, че автоимунни заболявания като диабет тип 1 при малки деца, при които заболяването е настъпило до 8-10 годишна възраст, е било предшествано от промяна в чревните бактерии. Това звучи логично на фона на по-ранните изследвания, когато се разкри, че някои микроби имат способността да помагат за предотвратяване на диабет тип 1.
Редица изследвания доказаха, че пренасянето на чревна флора от здрави слаби хора върху пълни повишава метаболизма им и им помага да намалят килограмите.
Но преди това да обърнем внимание на някои практични аспекти, свързани с чревното здраве. Човек, който се е хранил дълго време нездравословно не може да очаква, че веднага с промяна на стила на хранене ще подобри състоянието на червата си и микробиома си. Чревният дисбаланс е резултат от дълги години немарливо отношение във връзка с храненето.
Употребата на медикаменти и особено антибиотици, много захар и сладки рафинирани продукти, консерванти, ГМО храни (соя, царевица, ленено семе, глюкозо фруктозен сироп) също не помагат. А като добавим, че дори и най-здравословното хранене не може да ви гарантира, че ще усвоявате напълно ценните вещества от приетата храна, нещата започват да изглеждат трудни. Всъщност… не! Има няколко прости правила, които е важно да бъдат прилагани, за да подобрите чревната абсорбция или с други думи да усвоявате онова, което приемате с храната.
Днес, науката и специалистите по хранене и здраве определят точно какво означава „микробиом“ – микроорганизми, които живеят в нас и ни помагат да се справим с патогени и болести, имат ключова роля в развитието и поддържането на имунната ни система, и имат още много важни жизнени функции. С помощта на науката стана ясно, че промяна в микробиома на човек води до поява на болести и най-вече на автоимунни такива.
Независимо, че човешкият микробиом е съставен от различни популации микроорганизми в устната кухина, върху кожата, във вагината и уриналния тракт, най-важни остават тези в стомаха и червата.
Храните, които помагат на добрите бактерии да се размножават и които поддържат баланса в полза на добрите, са храните, богати на пробиотици, като кисело зеле, кисело мляко, ферментирало брашно, ферментирали зеленчуци, хляб с квас, ябълков оцет, сирене и кашкавал, само ако е завършена ферментацията, какаови зърна, кефир, квас, соев сос.
Изключителен напредък в науката и изучаването на микробиома се смятат изследванията, които установяват, че не само възпалителните заболявания на червата са предизвикани от промени в микробиома. Оказва се, че автоимунни заболявания като диабет тип 1 при малки деца, при които заболяването е настъпило до 8-10 годишна възраст, е било предшествано от промяна в чревните бактерии. Това звучи логично на фона на по-ранните изследвания, когато се разкри, че някои микроби имат способността да помагат за предотвратяване на диабет тип 1.
Редица изследвания доказаха, че пренасянето на чревна флора от здрави слаби хора върху пълни повишава метаболизма им и им помага да намалят килограмите.