Добрият нощен сън е от съществено значение за нашето физическо и психическо здраве. Безсънието е тежко заболяване, което може напълно да наруши ритъма ни на живот. Лишаването от сън може да има невъобразими последици за нашия ум, тяло и общо здраве.

Раздразнителност, умора, лоша концентрация и главоболие са някои от изтощителните ефекти на безсънието. Има някои естествени средства, които могат да ви помогнат при безсъние и сега ще ви разкажем за тях:

Киви

Снимка: iStock by Getty Images

Кивито е богато на антиоксиданти, които облекчават оксидативния стрес върху мозъка, а той може да причинява безсъние. Освен това кивито съдържа серотонин. Той помага за отпускане на ума. Яжте по две кивита един час преди лягане. Ако правите това всяка вечер, след няколко седмици ще започнете да забелязвате резултати.

Банани

Снимка: iStock by Getty Images

Бананът и кората му са богати на калий, магнезий, триптофан и витамини. Тези основни хранителни вещества регулират функционирането на мозъка и тялото. Те също така генерират оптимални нива на хормони като мелатонин и серотонин, като по този начин отпускат мозъка и предизвикват сън.

Отрежете краищата на банана и го сварете във вода за около 10 минути. Прецедете водата в чаша и добавете щипка канела на прах. Изпийте течността, докато е топла.

Мед

Снимка: iStock by Getty Images

Приемането на 1-2 лъжици мед преди лягане доставя на черния дроб достатъчно гликоген, който може да използва през нощта. Когато нивата на гликоген в тялото спаднат, се произвеждат хормони на стреса (кортизол). Те нарушават съня ви и водят до безсъние. Освен това медът е пълен с антиоксиданти, които намаляват оксидативния стрес в тялото.

Мляко

Снимка: iStock by Getty Images

Млякото съдържа триптофан, който е успокояващ агент и може да помогне за предизвикване на сън. Може да пиете всяка вечер чаша мляко 10-15 минути преди лягане.

Лавандула

Снимка: iStock by Getty Images

Лавандулата има приятен аромат, който повечето от нас обичат. Той е леко успокояващ, а също и стабилизира настроението. Невропротективните му свойства намаляват тревожността и ви помагат да спите по-добре. Поставете капките лавандулово масло върху възглавницата или дръжте сашето под възглавницата си всяка вечер.

Останалите 5 домашни средства, които ще ви помогнат в борбата с безсънието, вижте ТУК

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО