Здравословното хранене е наистина за надграждане, а не за лишаване. В храната има най-малко хиляда вещества, които ви помагат да се предпазите от сърдечно-съдови заболявания, рак и преждевременно страреене. Много от тях се съдържат в цветните есенни зеленчуци, особено вкусни по това време на годината.

Тиква - тя е богата на бетакаротин, което може да намали риска от развитие на някои видове рак и сърдечно съдови заболявания. Те могат да възпрепятстват и някои аспекти на стареенето. Тиквата съдържа малко калории, мазнини и натрий, а в нея има много фибри. Семките са с високо съдържание на протеини, магнезий и желязо.

Нар - те са особено богати на антиоксиданти, като елагична киселина, която намалява възпаленията, които могат да бъдат фактор при сърдечно-съдовите заболявания и много видове рак. Според едно проучване сокът от нар обръща прогресията на коронарната болест на сърцето. Ново проучване пък установи, че сокът намалява темпа на растеж на рак на простатата, подобрява притока на кръв към сърцето и подобрява сексуалната мощ. Може би затова гръцката богиня на любовта - Афродита, трябваше да засади дърво от нар.

Домати - те са богати на ликопен, което може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, рак на гърдата, белия дроб и простатата. Термичната обработка помага да се активира ликопенът, така че доматено пюре и сосът могат да бъдат особено полезни. Доматите съдържат и витамин А, C, E и калий.

Джинджфил - съдържа съединение, наречено гингерол, което може да понижи кръвното налягане и да ускори кръвообръщението. Може да помогне и за облекчаване симптомите на мигрена и артрит, като блокира простагландините, причиняващи възпаление.

Черни чушки - черните и червени чушки могат да помогнат за засилване на имунната система. Те са отличен източник на витамин C (три пъти повече от портокалите), както и на бета каротин.