Много хора обичат да започват деня си с препечена филийка с мармалад и това наистина е нещо много вкусно. Но за тези, които са в режим "отслабване", това не е най-добрият избор.

Първото хранене за деня трябва да е особено богато на хранителни вещества, за да бъде зареден правилно мозъкът и тялото да стартира енергично деня. Това важи и за всички, които искат да отслабнат.

Не всички храни обаче помагат на тези, които имат мотивация за сваляне на килограми, да тежат по-малко следващия път, когато се качат на кантара. Зад мюслито, сока и т.н. се крият не само бариери, които пречат на намаляването на теглото, но те правят организма муден.

Плодови сокове

Вместо да ядат плодове, много хора предпочитат на приемат своята порция под формата на прясно изцедени сокове, смутита или плодови шотове. На пръв поглед това изглежда много практично, но не е, защото плодовите сокове съдържат голямо количество плодова захар.

Ако приемате много сокове наведнъж, калориите, които организмът получава са почти колкото в чаша Coca-Cola. Най-добрата алтернатива: Яжте плодовете цели. Така стомахът се чувства естествено. В комбинация със съдържащите се баластни вещества засища за дълго време за разлика от плодовия сок.

Сушени плодове

Сушените плодове са един от най-кованите капани. Въпреки малкия им обем, в тях се крие много плодова захар. Нивото на кръвната захар се покачва много бързо след хапване на малките сладости и пада също толкова бързо. Последствията са - рязко огладняване. Сушените плодове трябва да бъдат консумирани като нещо сладко, а не като заместител на пресните плодове.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Готови мюсли

Въпреки че думи като "здравословно" се появяват на много от опаковките на мюслито, рядко са точно това. Вместо това повечето готови мюсли от супермаркета не подпомагат отслабването, защото са пълни със захар и мазнини.

Уж здравословната закуска е по-подходяща за калоричен десерт и не се препоръчва за старт на деня. По добре е да си направите собствен мюсли микс. Така човек има пълен контрол над съдържанието.

Прекалено малко протеини

Това не зависи от приема на определена храна, а по-скоро от комбинацията от хранителни вещества като цяло. Ако залагате на бедна на протеини закуска, огладнявате по-бързо. Затова е по-добре да запълните протеиновите си депа още от сутринта - ядки в мюслито, филийка със сирене "котидж" и яйца са чудесни източници на протеини и подобряват обмяната на веществата.

Прекалено малко баластни вещества

Враг номер 1 на отслабването е приемането на прекалено малко баластни вещества сутрин. Защото фибрите поддържат чревната флора и поставят в шах кръвната захар. Освен това баластните вещества се раздуват в стомаха, което ви държи сити по-дълго време. Особено богати на баластни вещества са пълнозърнестият хляб, овесените ядки, горските плодове и бобовите растения.