Червилата, спиралите и ексфолиантите за тяло може да изглеждат блестящи и разкошни отвън, но е трудно да се каже какво има вътре. Восъци, масла, ароматизатори, а понякога може да има и много по-вредни вещества. Може да ви е трудно да разберете какво има вътре в бутилките и бурканчетата, които съдържат козметични продукти. Затворени в калъфи с матов завършек и тубички в златист цвят, не е лесно да се погледне покрай тях. 

Трудно е да се доверим на продукти за красота, които нямат формули, одобрени от регулаторните органи, конкретна точка на произход или не са с ясен състав. Това е така, защото не може да се каже какво точно се съдържа в тях. Понякога дори когато съставките са посочени, те са трудни за разшифроване. И така, какво да направите, когато следващия път трябва да закупите даден козметичен продукт; да спрете да ги купувате напълно? Това, което ви препоръчваме, е да запазите тази статия и да следите за тези съставки в козметиката и продуктите за красота.

Внимавайте за тези 7 вредни съставки в козметиката и продуктите за красота, които могат да бъдат опасни за кожата и здравето ви. Следващият път, когато купувате продукт за красота; независимо дали е за косата, тялото или лицето ви, уверете се, че не е пълен с вредни съставки като тези.

1. Парабени

Парабените са на първо място в нашия списък, тъй като са често срещани. Това е група химикали, които присъстват в множество продукти за красота, които варират от маски за лице до шампоани. Парабените се използват за увеличаване на трайността на продуктите като консервант, но в крайна сметка могат да нарушат хормоналния баланс на организма.

2. Фталати

Това са химични съединения, които се използват за омекотяване на пластмасата или за въздействие върху консистенцията на веществата. Те се използват, за да направят лаковете за нокти по-малко чупливи при носене и да направят спрейовете за коса по-меки и по-малко твърди в косата. Фталатите се свързват с нарушаване на функциите на ендокринната система.

3. SLS или SLES

Тези термини могат да бъдат разбити като натриев лаурил сулфат или натриев лаурет сулфат. Те са вещества, отговорни за това козметичните продукти да се разпенват и да се разпенват повече, за да придадат онова усещане за чистота, което толкова много хора желаят. Ето защо те се използват често в препаратите за измиване на лице и душ-геловете. Натриевият лаурил сулфат и натриевият лаурет сулфат могат да предизвикат дразнене на кожата.

4. Минерално масло

Погледнете внимателно следващата скъпа бутилка козметично масло, която купувате. Ако в списъка има минерално масло, бъдете внимателни. Използвано като пълнител в множество лосиони, масла и кремове, минералното масло може да запуши порите и да покрие кожата, което води до появата на акне и пъпки.

5. Формалдехид

Това е един от най-смъртоносните химикали, които могат да присъстват в продуктите за красота. Той се използва при производството на лакове за нокти и лепило за мигли. Формалдехидът е опасен токсин, който може да бъде вдишан и може да доведе до дразнене на кожата, както и на дихателните пътища.

6. BHT

Този химикал означава бутиран хидрокситолуен и се използва в голямо разнообразие от козметични продукти, за да се предотврати промяната на цвета или текстурата им при излагане на въздух. Въпреки че в списъците на съставките BHT фигурира като антиоксидант, той може да предизвика дразнене на кожата и дори да е канцероген.

7. Олово

Този тежък метал често се среща в продукти за грим като червила и очни линии. Понякога следи от него могат да бъдат погълнати при облизване на устните или повторно нанасяне на червило. Излагането на олово има сериозни последици, тъй като може да доведе до когнитивни и поведенчески проблеми.