8000 крачки, равняващи се на около 6,4 км, веднъж или два пъти в седмицата намаляват риска от преждевременна смърт, съобщи АФП, позовавайки се на научно изследване, публикувано в специализираното издание на Американската медицинска асоциация "ДЖАМА Нетуърк Оупън".

Учени от университета в Киото, Япония и университета в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ са анализирали данни от проучване сред 3101 американци. Изводите са, че тези, които правят минимум 8000 крачки веднъж или два пъти в седмицата, са по-нискорискови за смърт в следващите 10 години с 14,9 процента в сравнение с тези, които не ходят пеш.

За тези, които правят 8000 крачки от три до седем пъти в седмицата, рискът пада с 16,5 процента.

. Според учените броят на дните в седмицата, в които се правят подобни дълги разходки, е свързан пряко с редуциране на риска от смъртност вследствие на сърдечно-съдови заболявания.

За целите на изследването са взети предвид данни на пациенти в периода 2005-2006 г., а след това е изследвана смъртността сред участниците.

632 души не са успели да достигнат лимита от 8000 крачки веднъж в седмицата, 532 са правили този брой крачки веднъж или два пъти в седмицата, 1937 души са достигали лимита три до седем пъти в седмицата.

Повишената физическа активност намалява риска от развитие на сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане и депресия.