Ботоксът е една от най-популярните и най-спорните процедури в дерматологията.

От една страна практически не съществува възстановителен период, ефектът е много бърз и рисковете като цяло не са толкова високи, както при други интервенции.

От друга страна широко обсъждан е въпросът с така нареченото "мраморно чело", което се получава вследствие на използване на некачествен токсин или предозиране. В нарицателно за подобни странични ефекти се превърна актрисата Никол Кидман, чието застинало лице предизвика дискусии сред феновете по целия свят.

Широко обсъждана е темата дали ботоксът причинява торбички под очите и дали можем да запазим естествените мимики.

Според дерматолозите ботулиновият токсин в днешно време е различен от този преди 20 години и не причинява торбички, а мимиката е запазена.

Днешният динамичен ботокс запазва естествените реакции и изражение, но пречи на мимическите бръчки да се задълбочават и да оставят трайни следи по лицето.

Снимка: iStock by Getty Images

Манипулацията се извършва с малка игла, която не оставя белези, а малките следи от убожданията изчезват от няколко минути до час. Ботулиновият токсин се поставя предимно в зоната около очите и челото.

След интервенцията лицето изглежда по-свежо и релаксирано.

А знаете ли, че:

- "Ботокс" е най-популярното наименование на ботулиновият токсин, но само по себе си е търговска марка.

- Инжектирането с ботулинов токсин е манипулация, която буквално можете да направите в обедната си почивка.

Снимка: iStock by Getty Images

- Осем часа след процедурата не трябва да бъдете в легнало положение, да тренирате и да ползвате топлинни процедури.

И накрая, ботоксът, както и всички разкрасителни процедури, е нещо, което трябва да направите за себе си, само и единствено, ако вие го искате. Никога не приемайте да промените, каквото и да в себе си, ако някой ви кара да го направите.

Бъдете здрави и красиви!

Ваша д-р Мария Чолакова