Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни. Качествената почивка през нощта не само подобрява настроението, но и предпазва от стрес и редица заболявания, сред които болести на сърцето и диабет. За подобряване на съня британски експерти, цитирани от в. "Daily Express", препоръчват преди лягане да се пие билков чай, в частност от пасифлора.

Билковете чайове отдавна са възхвалявани заради благоприятните си ефекти върху здравето. Една от основните ползи от употребата им е за улесняване и подобряване на съня.

Няколко предишни проучвания са установили, че особено полезен за качествен нощен сън е чаят от пасифлора. Напитката действа, като повишава гама-аминомаслената киселина (гама-аминобутировата киселина, GABA) в мозъка.

GABA е невротрансмитер, който отговаря за забавянето на мисловния процес и подпомага заспиването, обясняват специалистите. Редица изследвания с животински модели потвърждават ефектите от гама-аминомаслената киселина върху съня, предава БТА. Чаят от пасифлора допринася за подобряването му и като понижава тревожността.