Доклад на американският главен санитарен инспектор посочва, че не съществуват достатъчно доказателства електронните цигари да помагат за отказване от тютюнопушенето.

Затова използването на електронни цигари не може да бъде препоръчвано като никотиновите лепенки и дъвки.

Изводът е противоположен на позицията на британските здравни власти, които продължават да препоръчват електронните цигари за спиране на тютюнопушенето, въпреки че в САЩ и други държави се породиха опасения за тяхната популярност сред младите и за риска от дихателни заболявания.

"Електронните цигари - група продукти, които постоянно се променят, се използват по различни начини. Затова е трудно да се обобщава ефикасността им на базата на клинични изпитания с конкретен вид. На този етап не съществуват адекватни доказателства, за да заключим, че електронните цигари увеличават броя на отказалите се да пушат", е изводът на доклада, подписан от Джером Адамс.

Правителството на Доналд Тръмп неотдавна забрани част от продаваните електронни цигари - със затворени пълнители и аромати, различни от тютюн и ментол. Плодовите аромати допадат особено на младите, предава БТА. Възрастта, от която е разрешено купуването на тези продукти, ще бъде увеличена до есента в САЩ от 18 на 21 години.