Етеричните масла се извличат от различни растения и са силно ароматни. В миналото са се използвали предимно в медицината, но днес са често срещани в козметични продукти и също могат да се използват като алтернативно лечение за различни състояния - стрес, запушен нос, главоболие, тревожност и много други.

Етеричните масла могат да се използват по различни начини и за различни цели. Освен в козметиката, те се използват и в парфюмерията, кулинарията, дори за почистване на дома. Най-популярният метод за употреба на етерични масла е ароматерапията - практика за използване на етерични масла за терапевтична полза.

Ароматерапията се използва от векове. При вдишване ароматните молекули в етеричните масла се придвижват от обонятелните нерви директно до мозъка и особено въздействат върху амигдалата, емоционалния център на мозъка. Разпръсването на етерични масла във въздуха може да се използва за лечение на различни състояния или просто за подобряване на настроението и релаксация.

Важно е да знаете, че етеричните масла са много силно концентрирани, затова винаги се разреждат преди употреба. Дифузерът е сред най-използваните уреди за ароматерапия. Използването на арома дифузер ви позволява да се насладите на всички предимства на етеричните масла. Днес ще ви разкажем за 7 етерични масла, които ще ви помогнат да се справите със стреса и безпокойството:

Лавандула

Много хора намират аромата на лавандула за релаксиращ. Често се използва за облекчаване на стреса и безпокойството и осигурява здрав и пълноценен сън. Маслото от лавандула също така помага за регулиране на кръвното налягане и баланса на кръвната захар. Има благорпиятно въздействие при главоболие и мигрена.

Сандалово дърво

Етеричното масло от сандалово дърво се използва при нервни безпокойства, стрес и депресия. Облекчава бронхита и е полезно при лечение на кожни раздразнения, като акне, мазна кожа и екзема. Има антибактериално и противовъзпалително действие. 

Цитрус

Цитрусовите аромати действат тонизиращо и повишават концентрацията. Ароматът подобрява настроението и създава усещане за уют. Успокоява съзнанието и отпуска физическото напрежение.

Мускус

Мускусът въздейства благоприятно при психическа умора, облекчава стреса и помага за преодоляване на трудности. Той е и мощен афродизиак. Ароматното масло е ефективно при справяне със стресови ситуации, загуба и скръб.

Ванилия

Ароматът на ванилия е много харесван. Той има релаксиращ ефект върху мозъка и нервите, освобождавайки ги от тревожност, гняв и безпокойство. Маслото от ванилия помага още при безсъние, депресия, стрес и страх.

Чаено дърво

Това е едно от най-популярните масла в ароматерапията. То действа прочистващи и освежаващо. Има успокояващо, противогъбично и обезболяващо действие. Помага при ухапвания от насекоми и сърбежи. 

Смес от етерични масла (евкалипт, мента, лимон, градински чай)

Смесите от етерични масла са широко използвани. И четирите растения в този продукт помагат за намаляване стреса и безпокойството. Като цяло етеричните масла действат по-добре, когато се смесват с други етерични масла, тъй като така балансират по-слабите места на другите. 

Ако искате просто да ароматизирате дома си и да се почувствате по-добре, може да заложите и на по-необичайни аромати като морски бриз, марсилски талк и други.

В сайта Мarket.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули, като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! При поръчка над 99,99 лв. получавате безплатна доставка.