Вярвам, че мога да споделя с вас моя опит със спорта, който ме научи на дисциплина, търпение и постоянство, както в личния, така и в професионалния ми живот. С днешната статия поставям началото на поредица от материали, които ще се фокусират върху спорта - като начин на живот. Защото това е философия на мислене и защото здравият дух живее в здраво тяло.

Как е възможно съвременната градска жена да съчетае отговорностите в живота си - почтеност, състоянието на духа, професия, хобита, майчинство и родителска грижа, приятелства, забавления и не на последно място - спорт?

Наскоро си мислех за своя живот - вече почти 2 години и половина съм майка, общо взето на пълно работно време, а през това време съм работеща млада жена, която обича да тренира, ако не всеки ден, то поне 4 пъти в седмицата. И това не е случайно. Израснала съм в семейство на професионални спортисти, а малко по-късно, по ирония на съдбата, се омъжих за професионален спортист. Преди това съм работила няколко години и в корпоративния свят. Това, което ме изгради и ме държи винаги на гребена на вълната, помага ми да оцелея в семейно-кариерната среда и да се чувствам перфектно в кожата си, винаги е спортът. Той е мой верен другар повече от 20 години, от първите ми пробягани 5 килoметра с баща ми, през залата по гимнастика, до днес и обичайната, сутрешна фитнес тренировка преди работа. Като бивш спортист, майка и работеща жена, която обича да става рано, за да мога да спортувам всеки ден, бих искала да ви предложа една малко по-различна гледна точка или моя начин да живея по-здравословно, чувствайки се добре в кожата си всеки ден.

Януари неусетно дойде, а празниците отминаха, но ни оставиха за спомен освен приятни емоции и няколко понатрупани килца. Фразата "От утре съм на диета" е като новото "За много години"! И все пак дори най-запалените фитнес маниаци, за които тренировките не спират дори по Коледа, се чувстват леко издути и искат да влязат по-бързо във форма.

Преди да изчетете Google и да тествате някоя нова диета, която винаги приключва с йо-йо ефект, си пригответе удобни маратонки. Харесайте си удобна зала за тренировка и настина почнете годината, като изградите спорта като част от вашия лайфстайл и график.

За да постигнем промяна, здраве и баланс, трябва да се организираме добре. Забързаните темпове на града и личните ангажименти не са оправдание. Всичко, което трябва да направите, е да изберете спорта, който пасва на вашия темперамент, защото на по-късен етап ще ви пристрасти и ще бъде част от всекидневните ви планове. Защото фитнес клубовете не са като преди 10 години. Ако тогава бяха неприветливи зали, в които бързахме да потренираме и да избягаме, то днес те са места, които предлагат освен чудесни условия за постигане на добра физическа форма и социален живот - и то динамично и устремено. И без принуда!

И все пак има златни правила за чистене на излишна маса следпразнично: Пийте повече вода, намалете въглехидратите и тренирайте ПРАВИЛНО!

За да избегнете някои грешки, които несъзнателно допускат дори и редовно спортуващите, посетих любимия ми фитнес в София, където намирам всичко, от което имам нужда, за да се натоваря правилно и различно - кросфит, пилатес, тап аут, кикбокс, йога, канго джъмпс и перфектни условия за индивидуална тренировка. Вижте няколко много важни грешки, които да НЕ допускате в залата във видеото, в което участва и един от топ треньорите в Pulse Fitness & Spa, нашумял и покрай Vip Вrоther тази година, Ричард Величков.