През последните седмици станахме свидетели на истински огромния фурор, който направи първата ни ракета Григор Димитров, отстранявайки по пътя си към титлата в "Мастърс" турнира в Париж тенисисти от световна класа. Гришо "прегази" някои от най-добрите в световната ранглиста като Стефанос Циципас, Хуберт Хуркач, Александър Бублик, Даниил Медведев и (донякъде очаквано) Лоренцо Музети. Опря му се само непобедимия Новак Джокович, но това не омаловажава постижението на Гришо.

Успехът на Григор Димитров е гордост не само за цяла България, но дава надежда и на хиляди малки деца, които тепърва започват да се занимават със спорт. Те ще мечтаят по-смело, че могат да постигнат световна класа. Примерът му говори, че ако си упорит, отдаден, устремен и трудолюбив можеш от малка страна като България да стигнеш далеч отвъд границите ѝ. 

Стискаме палци на родения в Хасково тенисист да продължава все така стремглаво напред и нагоре в кариерата си. Стискаме палци и държавата да започне да отделя повече ресурси за талантливите деца на България, а не да катерят стълбичката предимно с воля и собствени средства, но последното е тема на друг разговор.  

Лента за глава от Market.dir.bg 

iStock by Getty Images, Market.dir.bg

Поглеждаме сега към ползите от тениса за всички, които са се вдъхновили от похода на Гришо на Мастърса в Париж.  

ПОДДЪРЖА ЗДРАВОСЛОВНО ТЕГЛО

Продължителна и динамична игра с резки пикове в тениса представлява комбинация от аеробна и анаеробна тренировка.

Чрез този спорт и значителният разход на енергия, до който тренирането му води, се изгарят повече калории, отколкото на колело, велоергометър или аеробика. Което пък от своя страна води до това да се поддържат здравословни нива на холестерол и телесни мазнини, изключително важни за здраво сърце. 

Чанта за тенис ракети от Market.dir.bg  

iStock by Getty Images, Market.dir.bg

Купи

За един час игра на тенис могат да се изгорят 200-500 калории в зависимост от килограмите на играчите и интензивността на играта.  

ПРЕДПАЗВА СЪРЦЕТО

Както вече споменахме, тренировката по тенис помага за здраво сърце. Има изследвания, които са потвърдили, че практикуващите редовно този вид спорт имат много по-малък риск от сърдечносъдови заболявания.

Ленти за китки от Market.dir.bg

iStock by Getty Images, Market.dir.bg

Купи

По-горе стана ясно, че тенисът предотвратява основните предразполагащи фактори за този тип заболявания, като наднормено тегло, хипертония. Благодарение на редуването на висока и ниска интензивност при игра, се спомага за изгарянето на мазнини и трениране на сърдечносъдовата система.

УКРЕПВА МУСКУЛАТУРАТА

При играта на тенис се включват мускулите на цялото тяло, също както при плуването, тъй като се редуват разнообразни движения. 

Това развива не само мускулната сила и издръжливост, но и бързината, ловкостта и координацията. При тренирането на тенис се натоварват и големите мускулни групи на краката, ръцете, корема и гърба. За сравнение при плуване се развиват мускулите на раменете, торса, гърба, краката и ръцете. 

Спортен сак от Market.dir.bg 

iStock by Getty Images, Market.dir.bg

Купи

УКРЕПВА КОСТИТЕ

Играта на тенис увеличава здравината на костите и тяхната плътност, чрез допълнително натрупване на костно вещество. Хората, практикуващи спорт като млади, имат и по-малък риск от развитие на остеопороза в напреднала възраст.

Също така практикуването на тенис в по-напреднала възраст е важен фактор за заздравяване на костите.

Тенис комплект Appelgren от Market.dir.bg 

market.dir.bg

Купи

 ВЛИЯЕ ПОЛОЖИТЕЛНО НА ПСИХИКАТА 

Знаете поговорката "Здрав дух, здраво тяло". В случая е обратното. Здравото тяло допринася за стабилна психика. Играта на тенис изисква бдителност, тактическо и бързо мислене, което развива менталните способности. За да се предвиди тактиката на противника е нужно остро внимание, което подобрява концентрацията.

Спортен термос със сламка от Market.dir.bg

Снимки: iStock by Getty Images, Market.dir.bg

Купи

Изследвания показват, че хората, практикуващи тенис, са по-жизнени и с по-добро самочувствие не само заради психическото разтоварване от играта, но и заради социалните контакти покрай този спорт. Освен това той значително намалява нивата на стрес и тревожност.

Умерените физически натоварвания (до 20-30 минути на ден) при играта на тенис предизвикват отделяне на хормона серотонин, познат като хормона на щастието. 

Тенис ракета Wilson Roland Garros Equipe от Market.dir.bg 

iStock by Getty Images, Market.dir.bg

Купи

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ РАКЕТА

Изборът на ракета е особено важен, тъй като различните модели определят стила и начина на игра. Например ракета за професионалисти би била трудна на начинаещи. Затова и при децата, правилно избраната ракета, ще им помогне по-лесно да овладеят този не лек старт.

Размерите обичайно са от L0 до L5, което обозначава ширината на грифа. Колкото по-голямо е числото, толкова по-широк е той. За пример мъжете най-често избират L4, тези с по-големи ръце залагат и на L5, докато за дамите е подходящ L3 (както и за мъже с малки ръце).

Wilson Тенис ракета Wilson Roland Garros от Market.dir.bg 

iStock by Getty Images, Market.dir.bg

Купи

Детските тенис ракети разполагат с най-различни размери за децата до 13-14 годишна възраст. Ракетите се различават и по много други параметри - дължина, размер на главата и други. 

При избора на тенис ракета за деца са най-важни височината на детето и опитът му на корта. Колкото по-добре е усвоило техниката на игра, толкова по-дълга може да бъде ракетата, с която играе, според Sportisimo.

Wilson Тенис ракета Wilson Pro от Market.dir.bg 

iStock by Getty Images, Market.dir.bg

Купи

За дете, високо 80 см, е подходяща тенис ракета с размер 17" и дължина 43 см. За дете, което е 100 см, ракетата за него е 19", дълга 48 см. За 110 см височина, изборът е 21" на 53,5 см, за 120 см е 23" на 58 см, а за 130 см високо дете е размерът 25" с дължина 63,5 см, за 140 см - 26", дълга 66 см. ракета.

Следете и за това тежестта на ракетата да е максимум 260 г, за да е лесно на играещият да я контролира. Хубаво е и да има по-голяма глава, което улеснява младия играч да уцелва малката и бърза тенис топка топка. 

При избора на ракета трябва да проверите и твърдостта на рамката - добре е да е RA70 или повече, и баланс по-голям от 345 мм., за да е по-лесно на начинаещия играч да прави по-силни удари, особено ако тепърва започва. 

След всички изброени ползи, най-важната е надеждата, че независимо откъде тръгва един спортист, с упоритост и отдаденост той може да стигне далеч.   

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.