За да бъдем здрави, трябва да доставяме на тялото ни необходимото количество витамини, минерали и други хранителни вещества, от които то се нуждае. Днес е голямо предизвикателство да успеем да си набавяме всичко само от храната. Хранителните добавки не могат да заменят здравословните хранителни навици, но могат да ни осигурят необходимите количества вещества. Те започнаха да играят жизненоважна роля за здравословния начин на живот.

Хранителните добавки са продукти, които съдържат витамини, минерали, ботанически или билкови съставки, аминокиселини (градивните елементи на протеините) и ензими (сложни протеини, които ускоряват биохимичните реакции). Те обикновено се продават в различни форми, включително таблетки, капсули, прахове и течности. Хранителните добавки не са лекарства и не лекуват заболявания. Хората приемат хранителни добавки поради редица причини - за поддържане на общото им здравословно състояние, за подпомагане умственото и свързаното със спорта представяне, за подсилване на имунната система. Хранителните добавки са изключително полезни и при бременните жени, които трябва да си набавят редица витамини и минерали всеки ден.

Снимка: iStock by Getty Images

С напредването на възрастта организмът се нуждае от определени витамини и минерали, като калций и витамин D, които са важни за здравината на костите, витамин B-6, който помага за образуването на червени кръвни клетки, и витамин B-12, който помага за поддържането на нервите и червените кръвни клетки.

Веганите и хората с хранителни алергии или непоносимост към лактоза, тези, които имат затруднения с храносмилането или усвояването на хранителни вещества, е желателно да приемат хранителни добавки. Въпреки че те се предлагат без рецепта, производтелите следват редица стандарти, предназначени да гарантират качеството при производството и безопасността за потребителите.

Хранителните добавки имат най-различни предназначения - за добро зрениекоса, кожа и нокти, отслабване и детоксикация, тревожност и безсъние, поддръжане на когнитивните функции, нормално функциониране на черния дроб, пикочно-полови пътища, менопауза, нормално кръвно налягане и нива на холестерола, нормално функциониране на сърдечно-съдовата система, нормално функциониране на ставите и много други. Има хранителни добавки, които са подходящи за деца.

За какво да внимавате?

Безразборното пиене на хранителни добавки може да бъде опасно и в стремежа си да помогнете на организма си, всъщност да си навредите. Не трябва да надвишавате препоръчителния дневен прием на различните витамини, минерали и хранителни вещества. За да сте сигурни, че имате нужда от някаква хранителна добавка, може да се консултирайте с вашия лекар или да си направите изследвания, за да разберете дали имате някакви дефицити. Консултацията е задължителна ако приемате и други лекарства.

Снимка: iStock by Getty Images

Прекомерното натрупване на някои витамини и минерали може да има неприятни странични ефекти. Прекалено много витамин C може да доведе до гадене, диария и стомашни крампи. Прекомерните количества селен могат да причинят косопад, умора и стомашни проблеми. Прекомерното приемане на витамин D може да увреди бъбреците.

Също така е важно да отбележим, че хранителните добавки не могат да заместят разнообразното хранене, а да предоставят на организма ви хранителните вещества, които не се консумират в достатъчни количества.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 99.99 лв.

Снимка: market.dir.bg