Използването на агресивни избелващи пасти, отварянето на различни опаковки и бутилки със зъби и навикът да се дъвче лед са сред не толкова очевидните причини за увреждането на зъбния емайл, според експертка от САЩ, цитирана от "Тimes News UK".

Специалистка по естетична стоматология Шахира Саад отбелязва, че много хора използват избелващи пасти, за да получат зъбите им по-бързо желания по-светъл нюанс. В после време все по-голяма популярност придобива черната паста за зъби с активен въглен.

Саад предупреждава, че подобни средства са твърде агресивни - абразивните (твърди) частици в тях надраскват горния слой на емайла, оставяйки микропукнатини. По-късно, когато човек консумира оцветяващи храни като кафе, шоколад, плодове и зеленчуци, оцветителят може да попадне в тези пукнатини, което води до пожълтяване на зъбите.

Освен това когато дентинът - твърдата тъкан, която съставлява по-голямата част от зъба, е изложен на абразивни вещества, чувствителността на зъбите се увеличава.

Специалистката препоръчва също така хората да се отърват от навика да отварят различни опаковки и бутилки и да късат хартия и торбички със зъби, пише БТА. Това може да доведе до нащърбяване на повърхността им.

Дъвченето на кубчета лед също е вредно за емайла, чието увреждането прави зъбите по-чувствителни към топлина и студ и по-малко устойчиви на кариес.