Медовината е ароматна нискоалкохолна напитка, приготвена от мед, вода, различни подправки, и е известна от древни времена.

Малко хора знаят как да приготвят медовина у дома. Древните рецепти на тази ободряваща нискоалкохолна напитка се предават от поколение на поколение. Подготовката на напитка от мед е много очарователен процес, подобен на производството на домашно приготвен квасен хляб, пишат от Е-здравей.

За да приготвите сами медовина, използвайте натурален пресен течен мед от липа, елда или див горски мед

Дрождите (мая) за медовината е по-добре да бъдат прясно пресовани, предназначени за печене хляб, но и сухите са подходящи. Ако желаете да придадете интересен вкус на готовата напитка, можете да добавите подправки - канела, джинджифил, кардамон, цитрусови плодове, мента.

Някои рецепти за медовина предполагат използване на шишарки от хмел. Те могат да бъдат намерени в някои градини - това е къдрава растителност, плътно загражда оградите, която цъфти с атрактивни шишкарки в светло зелен цвят. Те могат да бъдат събрани, изсушени и използвани за приготвяне на напитката. Въпреки това, по-лесно е да купите готов сушен хмел от аптека.

Просто следвайте препоръките, дадени в рецептата, и ще успеете.

Рецепта за приготвяне на домашна медовина без варене

Ще ви трябват: 50 г мед, 50 г стафиди, 1 л вода.

Подготовка: В студена вода се добавя мед и се разбърква добре, за да се разтвори. След това добавете стафиди, покрийте контейнера със сместа и оставете на стайна температура 2-3 дни. След това прецедете течността през марля, изсипете в бутилка, запечатайте, поставете на хладно и тъмно място в продължение на 2-3 месеца.

Медовина с варене - лека, пенлива напитка с приятен сладък вкус и уникален аромат

Ще ви трябват: 5.5 кг мед, 1 лимон, 100 г прясна хлебна мая, 19 литра вода.

Подготовка: В емайлирана тенджера разтворете меда в 6 литра вода, добавете сока, изцеден от лимона и загрейте на слаб огън, разбъркайте и извадете пяната. След това свалете тенджерата от котлона и охладете сместа до стайна температура. Добавете останалата вода и разбийте половината от маята. Разбъркайте добре, изсипете сместа в бутилки или бурканчета, покрийте с водна запушалка или гумена ръкавица с дупка с един пръст и оставете на топло и тъмно място за 1 месец. След това добавете останалите дрожди, разбъркайте, запечатете с восък и оставете за още един месец. След определеното време, филтрирайте течността, изсипете в бутилки, оставете напитката в продължение на 4-6 месеца на хладно, тъмно място.

Съвременна домашна медовина

Дори в съвременен апартамент, можете да подготвите истинска медовина, като използвате наличните съставки: 300 г мед, 25 г прясна хлебна мая, 5 г шишарки от хмел, щипка канела и индийско орехче, 2 литра вода.

Подготовка: Кипнете водата и добавете меда. Разбъркайте, варете 5 минути, отстранете формираната пяна и добавете хмел (можете да го закупите от аптеката), сложете подправки и отстранете от огъня. Охладете до стайна температура и разтворете маята в нея, разбъркайте и оставете на топло място за няколко дни. Когато сместа ферментира, изсипете в бутилка, покрийте с ръкавица или специална тапа и оставете за 5-6 дни. Когато ферментацията свърши, внимателно изсипете в чист съд, опитвайки се да не нарушавате утайката, която се отлага на дъното. Изсипете медовината в бутилки, запушете, оставете за 5-7 дни на тъмно хладно място и опитайте.

Алкохолна медовина с водка

Приготвянето на медовина за тази рецепта ви позволява да получите напитка с алкохолно съдържание от 12-18%.

Ще ви трябват: 1 кг мед, 100 г прясна хлебна мая, 20 г шишарки от хмел, щипка подправки (канела, индийско орехче, кардамон), 6 л вода, водка по желание.

Подготовка: Водата се кипва и без да се сваля от огъня, добавете мед и разбъркайте, за да се разтвори. Махнете пяната. След това добавете подправките и хмела, варете още няколко минути и свалете от огъня. Охладете сместа до стайна температура и добавете маята. Разбъркайте, покрийте тенджерата с марля и поставете на топло място за ферментация. След 2 дни, когато сместа започне активно да ферментира, изсипете я в бутилка, затворете с водна запушалка или гумена ръкавица и оставете за още 5-7 дни. След това внимателно изцедете медовината в чист съд, като внимавате за утайката. По избор, за да се увеличи алкохолът в медовината, може да се разрежда в съотношение 100 мл водка на 1 л медовина. Оставете на хладно един месец.

Медовина от стар мед

Вкусна медовина може да се приготви не само от пресен, течен мед, но и от захаросан.

Ще ви трябват: 1,5 кг мед, 10 г шишарки от хмел, 3 пакетчета суха мая, 10 литра вода.

Подготовка: В тенджерата сипете водата да заври, добавете меда и без да сваляте от огъня, разбъркайте добре, за да се разтвори напълно. Оставете още няколко минути, за да отстраните пяната. След това добавете хмела, разбъркайте и изключете котлона, охладете и добавете маята. Покрийте с капак и оставете на топло място в продължение на 5 дни. След това разбъркайте напитката, извадете хмела, изсипете в бутилки. Поставете бутилките с медовина на тъмно и хладно място в продължение на 2 дни, след което отворете, изтеглете формирания газ, отново запушете и оставете за още 5 дни.

Газирана медовина

Газираната медовина е като домашен квас, само, че е по-сладка, с по-интензивен и ярък вкус.

Ще ви трябват: готова медовина и чист пчелен мед (в размер на 1,5 чаени лъжички  на 1 литър).

Подготовка: Изплакнете обилно и изсушете бутилките, приготвени за напитката. В долната част на всяка бутилка поставете мед, изсипете медовина, под ръба на гърлото на около 5 см. Сложете тапа на бутилката, оставете на тъмно и топло място в продължение на седмица. Всеки ден проверявайте как протича ферментацията и намалете получения газ, като отворите бутилките. След това поставете бутилките на хладно място, за да узрее още една седмица. Можете да оставите медовината да зрее 2-3 месеца - вкусът ще стане по-наситен.

Медовина по стара рецепта

До наши дни са дошли древни рецепти за приготвяне на медовина, които са внимателно предавани от поколение на поколение.

Ще ви трябват: 80 г мед, 50 г стафиди, 1 л вода.

Подготовка: Медът се разтваря в леко затоплена вода, добавете стафидите. Контейнерът със сместа е покрит с марля и поставен на топло място. След 2 дни филтрирайте течността в чист съд, изсипете в бутилки, запечатайте и поставете на хладно, тъмно място, за да узрее.

Сега знаете как да си приготвите медовина у дома. Трябват само няколко обикновеи съставки и търпение да изчакате зреенето на напитката.