21-годишният Самуил Александров от Русе е младежът, който за една година успя да свали цели 150 кг с помощта на пловдивчанина Чудомир Григоров.

Преди година 20-годишният тогава Сами тежи над 270 кг. Проблемът му датира още от детска възраст. Заради визията си и наднорменото тегло е подложен на постоянни подигравки от страна на връстниците си.

"Наказвах света навън, че е толкова лош с мен, като наказвах себе си чрез храната. Стоях постоянно затворен вкъщи - от стаята ми до хладилника и обратно", споделя младежът.

На 17 години той вече тежи 170 кг. Тогава започват и паник атаките. Майка му е отчаяна, а битката с метаболитния синдром, от който страда Сами, никога не е спирала. Тийнейджърът прекъсва обучението си в музикалното училище в Русе и се затваря вкъщи. В продължение на година и половина живее в пълна изолация - само в рамките на апартамента, в който живее с родителите си.

"Сутрин ставам - храна, компютър, храна и пак храна. Опитвах се да си изключа мозъка, да се абстрахирам от действителността, да се правя, че не виждам", разказва Сами.

Когато търси лекарската помощ, медиците са шокирани от резултатите. Лекуващият лекар му казва, че за първи път вижда пациент в преддиабетно състояние с такива високи нива на инсулин. Започва медикаментозно лечение и успява да свали малко килограми за дълго време. Отново започва да излиза навън, но се сблъсква с друг проблем. По краката си има отворени рани, заради които изпитва постоянни болки.

"Трябваше да отслабна много бързо, за да се затворят тези рани", казва момчето.

Повратната точка за Сами е репортаж, който гледа заедно с майка си по телевизията за най-тежкия българин, който е 250 кг. Тогава - през лятото на миналата година, Сами осъзнава, че е по-тежък от този човек и се чувства унизен от начина, по който той е представен.

Майка му решава да предприеме отчаяни действия, с които се надява да помогне на сина си, споделяйки във Фейсбук историята му. Сами разказва, че само за ден-два получава стотици съобщения от непознати, които му пишели, че го подкрепят, препоръчвали му хранителни режими и били загрижени за него. На третия ден с тях се свързва пловдивският фитнес инструктор Чудомир Григоров. Той предлага на Сами да замине за Пловдив, където той и екипът му да помогнат на младежа да се справи с проблема си. Дотогава той не е тренирал човек с такива килограми, но решава да приеме това предизвикателство.

Снимка: Фейсбук

"Ти ще си първият и ще успееш", казва Григоров на Самуил - "И той ми се довери. В началото той не можеше да се движи много - 50-60 м. За него беше невъзможно да си сготви или да си чисти. Всяка вечер ходих при него, за да му привързвам раните", разказва инструкторът.

Момчето трябва да сваля по 12-15 килограма всеки месец. Уговорката му с Чудомир гласи, че ако дори един месец не постигне тази цел, си тръгва.

"През първите 2-3 седмици всяка вечер плачех. Всичко ми дойде изведнъж и стана прекалено бързо. Трябваше да порасна много за кратко време", разказва Самуил.

Идва моментът, в който Чудомир преценява, че Сами е готов да се завърне в класната стая и да завърши училище. Самият инструктор завежда младежа за първи път в новия му клас и го представя. Разказва историята му и успява да затрогне тийнейджърите.

"Той е тук, за да си спаси живота", казва Григоров пред децата.

Сега Самуил тежи със 150 кг по-малко, а битката с метаболитния синдром продължава. Той иска да помага на други хора, изпаднали в неговото положение, защото смята, че може да им вдъхне сили и кураж да се справят.