Всеки, който е надарен с къдрици, е наясно с проблемите на тези иначе толкова атрактивни коси. Често връхчетата остават сухи, а това не бива да се случва тъй като поддръжката на къдравата коса изобщо не е сложна, но все пак е различна от тази на правата коса.

Как да поддържаме лесно къдриците

Много хора с къдрави коси понякога си мечтаят за по-къси коси. За да разберем коя поддръжка е точната за съответната коса, трябва да хвърли поглед върху структурата на косъма. Защото точно тук е ключът за мека и блестяща коса въпреки къдриците.

Малко теория за поддържане на къдриците. Строеж на косъма

Всеки косъм в голямата си част се състои от воднонеразтворимия протеин кератин, който се грижи космите да са твърди, но да не се пречупват.

Всеки човешки косъм се състои от два слоя. Външният се нарича кутикула, който представлява малки плочки, разположени върху долния слой, познат като кортекс, и го предпазват от външни влияния. Всяка плочка е разположена така, че ако я погледнеш под микроскоп прилича на елова клонка.

Ако тези плочки са разположени близо една до друга, те отразяват по-добре светлината. В противен случай косата няма блясък, става суха и чуплива.

Няколко съвета за поддръжка на къдриците

  • Влажност. Кутикула на къдравата коса има нужда от овлажняващ шампоан. Благодарение на влажността плочките прилепват по-близо една до друга, което дава възможност на светлината да се отразява по-добре и косаата започва да блести.
  • Дозата прави отровата. Къдриците се нуждаят от поддръжка, но не бива да се прекалява, защото така човек прави косъма по-претенциозен и предизвиква обратен ефект. Космите стават сухи и започват да цъфтят.
  • Не разресвайте твърде много с четка и не сушете много. Къдравата коса е чувствителна и твърде интензивното разресване с четка, може да увреди клетъчната ѝ структура. По-добре да изцедите мократа коса и да извадите влагата с лек натиск в хавлия.
  • Да я оставим да изсъхне или да ползва сешоар? Това зависи единствено и само от желания стайлинг. Ако ги оставите да изсъхнат без сешоар, косата става още по-къдрава. Със сешоара обаче всичко става много по-бързо. С него можете да си направите специален стайлинг.
  • Използвайте спрей за коса, предназначен специално за къдрици. С него косата ви ще стане по-устойчива. Не бива да го правите твърде често, защото части от спрея се отлагат в косъма и губи еластичността си.
  • Разрешете къдриците, но не използвайте четка, защото уврежда косъма, а заложете на едър гребен от естествен материал, който да даде въздух на косата, докато е още мокра и да развихри къдриците.
  • Използвайте инструменти за разресване от естествени материали. В гребена от рог има кератин, който се съдържа и в косъма и създава условия за статично електричество в косата.