Учени установиха, че хората, загубили любим човек, са с повишен риск от смърт заради сърдечен арест в първите три месеца след кончината му.

В проучването на екипа на Крис Фагундес от университета "Райс" в гр. Хюстън взели участие 65 души на възраст между 51 и 80 години. Те били разделени на две групи. Тридесет и двама били овдовели, а 33-ма попаднали в контролна група за сравнение. Специалистите отчели пола, възрастта, теглото и общото състояние на здравето на участниците.

Екипът открил в кръвта на хората от първата група повишено ниво на съединения, предизвикващи възпалителни процеси в организма. Сред тях били и цикотините TNF алфа (с ръст 7 процента) и IL (с ръст от 5 процента). В първата група било наблюдавано и 47 % повишаване на нарушенията в сърдечния ритъм, което способства за развиването на сърдечна недостатъчност. Рискът от смърт средно се увеличавал с 41 процента, при това основен фактор били сърдечносъдовите заболявания.

Цикотините са онези белтъци, участващи в предаването на сигналите между клетките. Те се образуват в имунните клетки, главно в лимфоцитите и изпълняват няколко функции, припомнят от БТА. Сред тях е активирането или потискането на възпаленията.