Консумацията на кафе или чай може да е свързана с понижен риск от инсулт и деменция, установи проучване върху здрави хора на възраст 50 г.-74 г., цитирано от "MedicalExpress".

Резултатите са публикувани в изданието "PLOS Medicine". Те сочат, че консумацията на кофеиновата напитка е свързана и с понижен риск от развитие на деменция след инсулт.

Инсултите са животозастрашаващи състояния, причина за 10 на сто от смъртните случаи по света. Деменцията се свързва със симптоми, отнасящи се до спад в мозъчната функция и също е тревожно медицинско състояние в глобален план, със сериозно социално и икономическо отражение.

Юан Чжан и екип от медицинския университет в Тиендзин, Китай, са изследвали 365 682-ма доброволци от британската UK Biobank, присъединили се между 2006 г. и 2010 г. и проследени до 2020 г. В началото участниците сами съобщавали количествата кафе и чай, които консумират, предава БТА. В хода на изследването 5 079 души от тях са развили деменция и 10 053-ма души са получили поне един инсулт.

Сред участниците, които пиели 2-3 чаши кафе или 3-5 чаши чай дневно или общо 4-6 чаши кафе и чай, имало най-малко случаи на инсулт или деменция.

"Резултатите ни сочат, че умерената консумация на кафе и чай поотделно или в комбинация е свързана с понижен риск от инсулт и деменция", пишат авторите.

Снимка: iStock by Getty Images