Трудно можем да определим кой стои точно зад ренесанса на Mob wife естетиката, който се появи непосредствено след руския тренд с пухени палта и песента на фон на Катя Лель - "Мой мармеладный".

Но стилът, който е с много животински принтове и завидни количества спирала, е до болка познат особено тук, на Балканите. Това е поредната модна тенденция, родена в социалните мрежи наред с "Оld money" и "Сlean girl". И докато останалите се завъртяха за кратко, взривявайки мрежата, Мob wife стига дори по-далеч, като привлича вниманието на известни личности като Франсис Форд Копола.

Какво включва Mob wifе?

Този стил се идентифицира с френски маникюр, златни бижута, животински щампи и черен молив за очи.

Т.нар. Mob wife означава "Жена на мафиот". Тя носи кожени палта, има разрошена коса и си слага опушен тъмен грим. Тя е противоотровата на досегашните топ тенденции като "тихия лукс" - ултраскъпи марки и материи без лога, и Barbiecore - розово до пръсване.

Визията Mob wife е шумна, горда демонстрация, пищен спектакъл с обемни палта с леопардов принт, тежки бижута и очна линия, които са магнит за погледите отдалеч.

View this post on Instagram

A post shared by Lucia Harguintegui (@luliharg)

Какво носи Тя?

Леопардовият принт, зебровите ивици, крокодилът и змийската кожа властват в дрешниците на съпругите на мафията. Кожените палта също са задължителни. Ако искате да изглеждате така, сякаш сте омъжени за опасен мъж, ще имате нужда и от голямо палто, с което да отидете до супер-а или на вечеря в любимо заведение. Изкуствена или естествена кожа остава ваш избор, важното е да е топло, защото Мob съпругите не разчитат особено на другите си дрехи срещу не съвсем топлото време.

Това е конкретен начин на обличане, който наподобява визията на героите от по-старите филми, свързани с мафията. Освен палтата са задължителни и тъмните очила.

"Ако изглеждате като че ще ходите на погребение, значи сте добре. После наметнете 80-тарското палто на майка ви", казват в TikTok.

Според привържениците на тенденцията външният вид е нищо без отношението към него. Тези, които внимателно изучават вкуса на "съпругата на мафиот", добавят понякога и червено червило, дълги нокти, прическа с обем и големи слънчеви очила. Може и да не са Gucci.

Откъде тръгва всичко?

Много потребители на TikTok смятат, че тенденцията е насадена от HBO, за да съвпадне с обширните усилия на компанията за промотиране за 25-ата годишнина от дебюта на "Семейство Сопрано".

Миналата година на почит бяха бежови пуловери, спретнати дрехи и тенденцията за "Old money", които даваха приоритет на фините знаци за благосъстояние, припомня The New York Times. В изявление Джейсън Мълдериг, говорител на HBO, нарече тенденцията "трайно въздействие върху културата".

В този случай има много хора, които се обличат в стила, уловен от "Семейство Сопрано" преди 25 години, а някои твърдят, че собственият им стил е превърнат в тенденция.

Има ли Mob wife по-дълбок смисъл?

Подобно на "Сlean girl" и "тихият лукс" ("Old money"), външният вид на една Мob wife се фокусира върху очевидни символи на богатство, но този път от онези, които обикновено се свързват с новобогаташите. И по-специално онези, чието богатство е спечелено по нечестен път. Дори когато самата тя е могъща, съпругата е аксесоар на по-влиятелен мъж - нейният сексапил, красота и стил отразяват силата му обратно към него.

Някои модни критици смятат, че тенденцията придава блясък на връзката с организираната престъпност, пише още The New York Times. Mob wife е сравнително нова и държи стабилна популярност.

И едва ли светът, който една година се е люшкал между "тихият лукс" и това да се облича като Барби, е готов да прегърне естетика, която визуално обединява и двете.