Лошото хранене на децата в училищна възраст забавя растежа им и може да допринесе за разлика от двадесет сантиметра в ръста между представители на една възраст от различни страни, съобщи BBC, като цитира данни от глобално проучване.

През 2019 г. най-високи са били момчетата на 19 години в Нидерландия (183.8 см), а най-ниски - в Източен Тимор (160.1 см). В глобалната класация Великобритания е паднала от 28 място през 1985 г. до 39-о място през 2019 г. със среден ръст на момчетата на 19 г. от 178 см. Класацията бе публикувана в сп."The Lancet".

Според учените проследяването на промените в ръста и теглото на децата по света е важно, защото показва качеството на хранене и в доколко здравословна среда живеят подрастващите.

Авторите са анализирали данни за над 65 милиона деца и подрастващи на възраст от пет до деветнадесет години от повече от 2000 проучвания, проведени в периода 1985 г. - 2019 г. Те са установили, че през 2019 г. децата и тийнейджърите в Северозападна и Централна Европа средно са най-високите в света. 19-годишните с най-нисък ръст живеят в Южна и Югоизточна Азия, Южна Америка и Източна Африка.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Момчетата на 19 години в Лаос са високи средно (162.8 сантиметра), колкото 13-годишните момчета в Нидерландия. На 19 г. момичетата в Гватемала, Бангладеш, Непал и Източен Тимор са високи, колкото момичетата на 11 години в Нидерландия - около 152 сантиметра.

Средният ръст на британските момчета на 19 години е 178,2 сантиметра, а на момичетата - 163,9 сантиметра.

Най-значим ръст в средната височина на децата през последните 35 г. се забелязва в Китай и Република Корея. В много страни от субсахарска Африка средният ръст остава непроменен или намалява от 1985 г.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Учените признават, че генетиката има важна роля в индивидуалните данни за ръст и тегло на децата, но подчертават, че за здравето на населението ключов фактор са храненето и околната среда, предава БТА. Те отбелязват, че глобалната политика в храненето е фокусирана основно върху децата под пет години, но изтъкват, че е нужно да се обръща повече внимание и върху растежа на по-големите деца.

"Резултатите от проучването ни би трябвало да мотивират развитието на политики за увеличаване на достъпа и намаляване на цената на качествени и питателни храни, които ще помогнат на децата да растат високи, без да трупат килограми, излишни за ръста си", казва д-р Андреа Родригес Мартинес от лондонския Импириъл колидж, един от ръководителите на изследването.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos