Сърцето е символът на нашия живот. На нашите най-съкровени емоции, чувства и тежки разочарования. Първите сърдечни тонове, потвърдени на ехограф, бележат стартирането на автономен живот. С последния сърдечен тон се изправя линията на монитора и червената лампа светва. С нея изгасва цяла човешка съдба.

А всъщност сърцето е просто един мускул, чието предназначение е да изтласква кръв, която при възрастен е близо 5л, с честота 100 000 удара на ден и то в количество повече, отколкото зареждаме колите си годишно (6240л - по 260л разпределени на час). Това е кръвта, която преминава през камерите, предсърдията и сърдечните клапи без прекъсване, преборвайки гравитацията при изправен стоеж от разстояние средно 120см. Тези физиологични особености правят сърцето най-силния и издръжлив орган в човешкото тяло. В книгата си "Bodywatching" британският социобиолог Дезмънд Морис прави сложни физични изчисления и сравнява работата и силата на сърдечната помпена функция за един човешки живот с повдигането във въздуха на 1 тон товар на височина 250 километра. Респектиращо сравнение!

Кръвоносната ни система обикаля екватора почти 3 пъти

50 секунди са нужни на цялата кръв в организма ни, за да се осъществи един цикъл на кръвообращение. 15% от кръвта снабдява мозъка, а 20% се поема от бъбреците. При изправяне близо 800мл кръв се опитва да се оттече надолу към крайниците, но благодарение на клапния механизъм на вените и свиването на артериите, кръвта преодолява гравитацията и се придвижва нагоре по тялото със същата скорост, с която тече и надолу. В този процес важна роля имат и мускулите на краката, които чрез съкращаване действат като помпа - притискат съдовете и допълнително спомагат на кръвта да се върне обратно към сърцето. Затова е важно редовно да се изправяме и да се раздвижваме.

Кръвта се придвижва през вени и артерии, артериоли и капиляри. Общата дължина на кръвоносната мрежа на възрастен човек е приблизително 100 000км. Това прави 2 и половина пъти обиколката на земята. 5% от кръвния обем преминава през капилярната мрежа, 20% през артериите, а останалите 75% - през вените.

Прозявката е знак да спрете.

Регулацията на кръвообращението подсигурява минимален кръвен обем на органите, прецизно дозиран така, че те да могат да функционират приоритетно без дефицит. Не е възможно всички тъкани и клетки да са максимално кръвоснабдени, тъй като организмът ни щеше да има нужда от стотици литри кръв. Затова и при масаж, когато се стимулира мануално капилярната мрежа и тя се кръвоснабди, това води до зачервяване. Също така, когато се нахраним обилно, голяма част от кръвта отива в областта на стомашно-чревния тракт. Това засилва и подпомага функцията на тази система, за да се извършат необходимите процеси, но не е добре непосредствено след това да се натоварват мускулите на краката. Мускулите се нуждаят от голям обем кръв и преразпределянето му от стомаха към крайниците обикновено води до неразположение, най-често за сметка на храносмилането под формата на гадене, тежест и др. Затова и се тренира на празен стомах.

Друг съвет, който често можете да чуете, особено във фитнес залата е да направите пауза, когато започнете да се прозявате. Прозявката обикновено е свързана с недостиг на кислород в мозъка. Ако прекалите с мускулното натоварване, кръвоносната система, която е силно активирана в тренираните области, става причина за недостиг на достатъчно кръв в други области на тялото. Мозъкът, поради големия разход на кръв, е първият, който бие тревога. Липсата на достатъчно кислород се компенсира чрез прозявка, която кара дробовете да поемат по-голямо количество кислород и по-бързо да снабдят мозъка или други органи, които по някаква причина трябва да работят в същия момент по-активно.

Систола и диастола - параметри на здравето

Систолата и диастолата, отразени като цифрова стойност на апарата за кръвно изобразяват състоянието на помпената функция на сърцето. Сърцето е кух орган, който се пълни с кръв като се разширява (диастола), след което се свива, за да изтласка тази кръв (систола). С напредване на възрастта се проявяват дегенеративни процеси, най-често свързани с атрофия, или намален обем на функцията на сърцето. Сърдечните клапи също започват да се затварят все по-малко плътно и така определено количество кръв се връща обратно. Това състояние е познато като пролапс на клапите. Тези аномалии се визуализират като стойности на артериалното налягане, които са извън нормата. За страните от Европа* за нормално кръвно налягане се приема при систолата 90-129, а при диастолата 60-84. За хипертония 1ва степен (лека) се приемат стойности, както следва: 140-159 за систолно и 90-99 за диастолно. От нормалните до долната граница на хипертонията артериалното налягане е високо нормално.

Любопитен факт е, че разликата в артериалното налягане в отделните части на тялото в различни моменти е различно. При здрави хора тази разлика може да варира до 20%, както е между глезените и раменете в изправено състояние. В различни моменти от деня, както и в различно емоционално състояние, артериалното налягане също варира.

Затова:

  • Не натоварвайте интензивно големи групи мускули след хранене!
  • Когато седите или лежите дълго време, правете кратки прекъсвания с активно раздвижване!
  • Ако сте лежали дълго, не се изправяйте рязко! Това може да създаде рязък спад на артериалното налягане и да доведе до неприятни усещания, причерняване, замайване, дори до синкоп (кратка загуба на съзнание)
  • Ако трябва да проследявате артериалното си налягане, правете го всеки ден по едно и също време! Безразборното мерене рядко може да даде обективна оценка, освен ако не става дума за тежки отклонения.
  • Когато мерите кръвното си не приказвайте, избягвайте емоционални състояния, не пушете!
  • Ако мерите с електронен апарат, трябва да направите три последователни измервания и да приемете най-ниската за акуратна.
  • Ако започнете да се прозявате, а не ви се спи, проветрете помещението, излезте на чист въздух, легнете да си починете или просто спрете за малко това, което правите!

*През 2017г. Американската кардиологична асоциация намали границата на нормалното кръвно налягане на 130/80 и така близо 50 милиона американци се събудиха хипертоници.