Алергичният ринит е най-честото алергично заболяване, от което страдат между 10 - 15% от населението на развитите страни. Най-честите симптоми при него са запушен или течащ нос с бистър секрет, сърбеж, дразнене в гърлото, зачервени и насълзени очи, затруднено дишане.

Алергичните ринити се проявяват най-често с настъпването на пролетта, но понякога болните страдат и през късното лято и ранната есен. Сезонният алергичен ринит е свързан с реакция към алергени, отделени при цъфтежа на дървета и треви. В Европа най-честите "виновници" за алергичния ринит са бреза, бор, ела, кедър, леска, габър, кестен, върба, топола, липа, райграс, живовляк, див пелин, киселец и др.

Обичайното лечение при доказан алергичен ринит са антихистамини, деконгестанти, кортикостероиди и десенсибилизация. Всяко от тези видове лечения има показания, противопоказания и странични ефекти, с които лекарите и пациентите се налага да се съобразяват. Съществуват редица медицински проучвания, които доказват и ефективността на хомеопатията при лечението на заболяването.

"В моята над 30 годишна практика на педиатър и общопрактикуващ лекар, многократно съм се срещал с пациенти, които проявяват ежегодно алергичен ринит. Съвсем уверено мога да кажа, че при всички мои пациенти хомеопатията дава изключително добри резултати при лечението му, като това се потвърждава и от множеството медицински проучвания, които съществуват по темата. Затова аз препоръчвам хомеопатията като най-щадящото и ефикасно лечение без странични ефекти.", споделя д-р Иван Енев.

Медицински проучвания показват, че високите разреждания на хистамин са в състояние да инхибират активирането на базофилите, което e в основата на острата алергична реакция. Две фундаментални изследвания разглеждат действието на свръхразредените разтвори и доказват наличие на биологичен ефект върху клетъчните култури, като този ефект е в съзвучие с основния постулат на хомеопатията, а именно - принципа на подобието. 

Клинични проучвания за приложение на хомеопатията при алергични състояния като екзема, алергичен ринит, астма, хранителни алергии, показват, че хомеопатията има позитивен ефект при пациенти с тези заболявания. Анализът установява, че при сенна хрема най-ефективните и често предписвани лекарства са Arsenicum album, Nux vomica, Pulsatilla, Gelsemium, Sarsaparilla, Silicea и Natrum muriaticum. За пациенти с бронхиална астма най-често изписваните и най-ефективни хомеопатични лекарства са Arsenicum iodatum, Lachesis, Calcarea arsenicosa, Carbo vegetabilis и Silicea. При уртикария и екзема ефективни са Mezereum, Lycopodium, Sepia, Arsenicum iodatum, Calcarea carbonica и Psorinum. 

Резултатите са категорични, че в групата пациенти, която е лекувана с хомеопатия се наблюдава значително подобряване на симптомите спрямо контролната група, която е приемала плацебо медикамент. 

"Хомеопатичното лечение е холистично и индивидуално, но има и препарати с доказана ефективност, които могат да се прилагат при всички деца и възрастни, независимо от общото им здравословно състояние", допълва д-р Енев.