Децата, които живеят в райони с високи нива на мръсен въздух, не показват добри умения по правопис, четене и смятане, сочат данни от американско проучване, цитирано от "Daily Mail".

Освен това те имат по-ниска степен на инхибиторен контрол - когнитивната способност да контролират импулсите си.

Авторите на изследването, които са от Колумбийския университет, проследяват развитието на децата от утробата на майките им до средното училище.

Първоначално учените работят с бременни жени от три района на Ню Йорк - Вашингтон хайтс, Централен Харлем и Южен Бронкс. Американският мегаполис е сред градовете със силно замърсен въздух.

Учените събират информация за нивата на полицикличните ароматни въглеводороди в атмосферния въздух, на които жените са изложени през третото тримесечие на бременността. В този период плодът е много уязвим към замърсителите на околната среда като полицикличните ароматни въглеводороди. Те се образуват при горенето на въглища, петрол, газ, аерозоли, боклуци и при печенето на месо на барбекю. Известно е, че остават в околната среда за дълъг период от време.

Снимка: iStock by Getty Images

Бъдещите майки са наблюдавани между 1998 г. и 2006 г., а десет години по-късно експертите проследяват развитието и представянето на децата им в училище, предава БТА. В проучването участват 200 деца от Северен Манхатън и Бронкс.

На 10-годишни деца са направени тестове за инхибиторен контрол, а постиженията в училище са проследени при 13-годишни.

Оказва се, че тези, които са от райони с по-висока концентрация на вредни частици във въздуха, имат по-ниски показатели както при контрола на импулсите, така и при усвояването на учебния материал.

"Нарушаването на инхибиторния контрол при децата, които преди да се родят са изложени на влиянието на мръсния въздух, се отразява по-късно и върху академичните им умения", обяснява съавторът на изследването професор Ейми Марголис от медицинския център Ървинг към Колумбийския университет.

Заключенията от изследването са публикувани в изданието "Environmental Research".

Снимка: iStock by Getty Images