Българска асоциация на естетичните дерматолози в България (БАEД) проведе своя втори конгрес по естетична дерматология с международно участие.

Конгресът бе второто научно събитие в сферата на естетичната дерматология в България, на което беше представена богата и съвременна научна програма от 38 български и международни, утвърдени в специалността лектори. Чуждестранните лектори бяха проф. Себастиан Котофана от Съединените щати, почтен професор в престижни университети в САЩ, Китай, Русия, Сърбия, Англия и д-р Тунч Тириаки, световно известен пластичен хирург от Турция с клиники в Истанбул и Лондон.

Част от българските лектори бяха представители на партньорските организации Българското Дерматологично Дружество (БДД) и Българска асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия (БАПРЕХ). На събитието присъстваха и всички членове на управителния съвет на БАEД - председателят д-р Снежана Атанасова, д-р Ася Данчева, д-р Елеонора Валянова, д-р Катя Паскова, д-р Росица Денчева.

Една от любопитните теми, която бе разисквана по време на конгреса бе във връзка с така актуалните в последните години дермални филъри, като много често пациентите се доверяват на неспециалисти или посещават съмнителни козметични салони.

Лимфостазата след инжектиране на дермален филър съдържащ хиалуронова киселина е достатъчно често усложнение в естетичната дерматология. По данни на Pubmed лимфостазата в суборбиталната зона е около 11% от всички усложнения в тази зона, като може да се отнася към незабавни, ранни и късни усложнения. Важно е лекарят, който работи с дермални филъри, да има правилна преценка за избора на пациента и на филъра, с който ще работи. Както и това да анализира възможните причини и предпоставки.

Д-р Елеонора Валянова, д-р Снежана Атанасова, д-р Ася Данчева, д-р Катя Паскова и д-р Росица Денчева

Снимка: Българската асоциация на естетичните дерматолози

Българската асоциация на естетичните дерматолози в България е основана през 2017 година с цел подобряването на нормативната и етична регулация на професията на медицинските специалности в България, имащи отношение към предоставянето на медицински услуги в областта на дерматологията, венерологията, естетичната медицина и медицинската козметика. Сдружението се бори и за повишаване качеството на предоставяните на пациентите медицински услуги в тази област, повишаване на нивото на защита на правата на българските пациенти, а също и развитие, и утвърждаване на здравната култура на обществото в областта на дерматологията, венерологията, естетичната медицина и медицинската козметика.