Неудовлетвореността от семейния живот може да доведе до преждевременна смърт при мъжете, сочат данните от мащабно проучване на психолози от университета в Тел Авив.

Неуспешният брак оказва влияние върху продължителността на живота на господата и може да се сравни с рискови фактори като тютюнопушенето и липсата на физическа активност, твърдят учените.

Данните от проучването са събирани 32 години, като в него са взели участие около 10 хиляди израелски мъже. В началото на изследването участниците са били на възраст над 40 години. Оттогава са починали 64% от представителите на силния пол в резултат на различни заболявания.

В началото на проучването участниците трябвало да класират своята удовлетвореност от брака по скалата от 1 (бракът е много успешен) до 4 (бракът е неуспешен).

Учените наблюдават смъртността, предизвикана от инсулт, и преждевременната смърт, настъпила от различни причини.

Оказва се, че броят на починалите от инсулт е с 69% по-висок сред тези, които са оценили брака си като неуспешен в сравнение с доволните от семейния си живот, пише БТА. При онези, които са починали преждевременно от други причини, разликата е 19% в полза на тези, които са се определили за щастливо женени.

Снимка: iStock by Getty Images

"Проучването ни показва, че удовлетвореността от брака влияе върху продължителността на живота. Мъжете, които възприемат семейния си живот като провал, умират по-млади от тези, които са доволни от него. Нивото на удовлетвореност от брака се очертава като фактор, който може да се използва при прогнозиране на продължителността на живота, сравним с тютюнопушенето и физическата активност", отбелязва д-р Шахар Лев-Ари, който е част от изследователския екип.

Заключенията от изследването са публикувани в специализираното издание "Journal of Clinical Medicine".