Стремежът към красота датира от столетия, а от няколко десетилетия се правят инвазивни усилия в тази насока. Само за пример ще спомена, че едни от първите гръдни импланти са били от бичи хрущял, а в бившия Съветския Съюз в гърдите са били поставяни стъклени сфери. Това са първите драстични експерименти, прилагани върху "опитни зайчета".

В България истинският разцвет на пластичната хирургия и дерматология настъпи преди около петнайсетина години. И ако иновациите в пластичната хирургия са редки, то в дерматологията можем да говорим за истинска "революция".

Помните ли "патешките устни" отпреди десетина-петнайсет години? Те бяха едва ли не символ на просперитет и сексапил. Към ден днешен този външен вид се поддържа предимно от еротични модели и млади момичета, които се стремят към определени течения в шоубизнеса.

В момента дерматолозите говорят за холистистичен подход, а именно, процедури според възрастта, възстановяване на естествените обеми и младежкия вид на кожата. Хиалуроновите филъри се използват все по-пестеливо, а дамите, които се възползват от убождането на дерматолога стават все по-неразпознаваеми. Ботоксът вече е динамичен и все по-рядко наблюдаваме замръзнали лица. Разбира се, по желание на клиента, може да се намери ботулинов токсин, който "гипсира" челото, но за радост това не е практика.

Снимка: iStock by Getty Images

Дерматологията все повече измества някои от по-леките пластични операции. Например: с хиалуронов филър се оформя носа като може да се изглади малка гърбица, при това в обедната почивка (процедурата буквално отнема 30-ина минути); лазерите, мезоконците и апаратното стягане на лицето са алтернатива на някои пластични операции.

За радост към днешна дата е отречено и инжектирането на течен силикон в устните и скулите. Тази практика е заменена от хиалуронови филъри и липофилинг, при който се инжектират собствени мазнини за възстановяване на обеми.

Все по-популярни стават интравенозните бустери, които подмладяват организма вътрешно и съответно това се отразява на външния вид. След подобна интервенция човек изглежда освежен и отпочинал, а кожата е блестяща и млада.

Снимка: iStock by Getty Images

В резултат на всички иновации и завръщането към естествените пропорции все повече дами изглеждат не "направени", а свежи, млади и красиви.

Наблюдавайки повече от десетилетие развитието на индустрията в световен мащаб бих могла да предвидя усъвършенстване на холистичния метод, все повече признание от страна на дерматолозите на естествените съставки и прилагането им в клиниките. Интравенозните бустери също ще бъдат все по-предпочитани, тъй като те подобряват общото състояние на организма, а младежкият външен вид е бонус към това.

Тенденциите все повече са да се обърнем отвътре навън и да постигнем свеж и красив външен вид посредством методи като оздравяване на организма чрез хранене, прием на хранителни добавки, редовни тренировки и да оставим на дерматолозите някои финални щрихи, които да коригират с "боцване".

С усмивка,
Ваша д-р Мария Чолакова

Снимка: iStock by Getty Images