Проучване, подкрепено от Националните здравни институти, показа, че Омега-3 мастните киселини в рибата и рибеното масло, каквито има в рибата тон, сьомгата и сардините, изглеждат обещаващи за здравето на белите дробове, съобщи ЮПИ.

Проучването представлява най-обещаващото доказателство, намерено досега, което свързва тези мастни киселини с доброто белодробно здраве.

"Знаем много за ролята на храненето при рак и сърдечно-съдови заболявания, но ролята на храненето при хронични белодробни заболявания е донякъде недостатъчно проучена", каза авторът на проучването д-р. Патриша А. Касано. "Това проучване допълва нарастващите доказателства, че омега-3 мастните киселини, които са част от здравословната диета, може да са важни и за здравето на белите дробове."

Д-р. Джеймс П. Кайли, директор на отдела за белодробни заболявания на Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвта, се съгласи с Касано.

Снимка: iStock by Getty Images

"Това мащабно проучване на населението предполага, че хранителните вещества с противовъзпалителни свойства могат да помогнат за поддържането на здравето на белите дробове", обясни Кайли.

Според предишни изследвания Омега-3 мастните киселини имат и противовъзпалителни свойства, а това най-ново проучване показа, че по-високите им нива свързани с по-добра белодробна функция.

"Изследователите проведоха дългосрочно проучване, като наблюдаваха 15 063 американци от Обединеното групово проучване на Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвта - голяма колекция от проучвания, финансирани от Националните здравни институти, които помагат на изследователите да изследват определящите фактори на персонализирания риск за хронични белодробни заболявания", уточниха от Националните здравни институти.

Снимка: iStock by Getty Images

Проучването се състоя от две части, като участниците бяха хора в добро здраве на средна възраст от 56 години, предава БТА. Повече от половината участници (55%) бяха жени.

Диетичните насоки на Министерството на земеделието на САЩ препоръчват на хората да ядат поне две порции риба на седмица, въпреки че повечето американци не го правят.

Омега-3 мастни киселини също има в ядките и семената.