Бананите са изключително добри за нас. Не само че съдържат 12% от препоръчителната дневна доза калий и 20% от нужната дневна доза от витамините C и B6, но и само парченце от този плод има 3 грама фибри.

Освен това бананите са чудесен източник на устойчиво нишесте, което потиска апетита по естествен път, като по този начин помага за отслабването. Не можем да не отбележим, че бананите са и много вкусни, без значение дали ги ядете директно от кората, добавяте ги в смутито си, слагате ги в сладкиши, или ги нарязвате към овесените си ядки сутрин. Но сега специалисти по хранене казват, че, за да извлечем най-добрите свойства от бананите, трябва да ядем и кората им.

Чрез консумацията на банановата обелка, човек получава още по-голямо количество полезни фибри, витамин C и B6, както и по-голямата част от необходимия дневен прием на калий и магнезий.

Австралийският нутриционист Сузи Бюрел препоръчва банановата кора да не се яде сурова, а да бъде обработена, за да омекне, след което да се добави към дневното смути.

Тя също така отбелязва, че има разлика в хранителната стойност на банановата кора в зависимост от цвета ѝ. Зелените бананови кори са богати на аминокиселини и триптофан (който се свързва с осигуряването на добър сън), а също така и на устойчиво нишесте, което помага за здравето на червата.

По-зрелите банани с жълта кора имат още повече антиоксиданти и анти-раков ефект, според Бюрел.

Но преди да започнете да варите бананови кори, имайте предвид, че твърденията на австралийската нутриционистка не са доказани и липсват доказателства за това, че от банановата кора се отслабва.

Макар теоретично хранителните вещества като фибри, пребиотиците и антиоксидантите да имат принос към загубата на килограми, няма конкретни проучвания за хора, които да са отслабнали определени килограми за определен период от време, консумирайки конкретно количество бананови кори.

Други нутриционисти, от Ню Йорк, отбелязват, че все пак съществуват и много по-вкусни начини за набавяне на нужните фибри и устойчиво нишесте за организма, като овесената каша, хумуса, овес или боб, така че не е необходимо да се експериментира с консумирането на бананови кори.